Čudno, ali istinito
24

Japan proglasio pobjedu u "ratu" protiv kompjuterskih disketa

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Japan se konačno oprostio od kompjuterskih disketa. Naime, od stanovnika ove države se sve do prošlog mjeseca tražilo da dokumente ustupaju institucijama upravo na disketama. Upotreba disketa je bila obavezujuća sa čak 1.000 propisa.

Japanski ministar za digitalizaciju Taro Kono je izjavio da su spomenuti propisi konačno ukinuti. On je 2021. godine objavio "rat" disketama, a jučer, skoro tri godine kasnije, objavio je "pobjedu u ratu protiv disketa". Nakon što je imenovan za ministra, sebi je za cilj postavio uklanjanje stare tehnologije. Ranije je najavio da će se "otarasiti faks mašine".

Japan je u posljednjih nekoliko godina zaostajao za talasom digitalizacije zbog dubokog otpora promjenama. Primjera radi, na radnim mjestima su favorizirane faks mašine u odnosu na elektronsku poštu (e-mailove). Raniji planovi vlasti za prestanak korištenja faks mašina u državnim institucijama su ukinuti zbog nepristajanja službenika na promjene.

Kompjuterske diskete su nastale 1960-ih, a početak prestanka njihovog korištenja bio je 1990-ih. Kompanija Sony je posljednja prestala s proizvodnjom disketa, i to 2011. godine, prenosi BBC.