Ista politika
0

Japanski diplomata: Sankcije Rusiji i podrška Ukrajini prioriteti su tokom predsjedavanja G7

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japan, ovogodišnji predsjedavajući Grupe sedam (G7), očekuje da će ruska invazija na Ukrajinu dominirati u razgovorima među najvećim svjetskim naprednim ekonomijama, izjavio je za Reuters njegov najviši finansijski zvaničnik Masato Kanda.

"Sankcije Rusiji i podrška Ukrajini bit će glavni prioritet na sastancima finansijskih lidera G7 pod predsjedanjem Japana", rekao je Kanda, koji će ove godine nadgledati razgovore na nivou zamjenika ministara članica G7 o ekonomskoj politici.

Među ostalim pitanjima na vrhu dnevnog reda G7 bili bi problemi globalnog duga, kazao je Kanda u intervjuu. Nagli rast američkih kamatnih stopa opteretio je dolarski dug tržišnih ekonomija u nastajanju, koje su već oslabljene pandemijom, a koje se sada povijaju od visoke cijene uvoza hrane i energenata kao rezultat rata u Ukrajini.

Kanda je rekao da Japan naporno radi kako bi pomogao Šri Lanki, koja trpi najdublju ekonomsku krizu u posljednjih 70 godina, koordinacijom s pariškim klubom zemalja kreditora i Međunarodnim monetarnim fondom kako bi osigurao učešće Kine i Indije u naporima za restrukturiranje duga.

"Poželjno je raditi s tim zemljama koje nisu iz Pariškog kluba na isti način sa Zajedničkim okvirom", rekao je on, misleći na mehanizam Grupe 20 osmišljen da obezbijedi brzo i sveobuhvatno restrukturiranje duga za zemlje koje se suočavaju s poteškoćama u ispunjavanju obaveza nakon šoka koji je COVID-19 izazvao za njihove ekonomije.

"Ako se to realizira, to bi utrlo put za restrukturiranje duga za druge zemlje sa srednjim dohotkom", kazao je Kanda.