Yahya Sinwar
2

Je li u novom izraelskom napadu ubijen vođa Hamasa? Čeka se potvrda vojske

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelska vojska (IDF) je objavila kako je vođa Hamasa Yahya Sinwar možda ubijen u napadu u Gazi.

"Tokom operacija IDF-a u Pojasu Gaze, trojica terorista su eliminirana. IDF i ISA provjeravaju mogućnost da je jedan od terorista bio Yahya Sinwar. U ovoj fazi identitet terorista ne može se potvrditi", saopćio je IDF.

Dodali su kako nisu pronađeni taoci u okolini ubijenih.

"U zgradi u kojoj su eliminirani teroristi nije bilo znakova prisutnosti talaca na tom području. Snage koje djeluju na tom području nastavljaju djelovati uz potreban oprez", dodaje se u saopćenju IDF-a.

Yahya Sinwar je najpoznatija figura Hamasa, Sinwar je rođen 1962. godine u izbjegličkom logoru Han Yunis u Gazi. Bio je ključna figura u osnivanju vojnog krila Hamasa, Brigade Izz al-Din al-Qassam, te je tokom svoje karijere poznat po tvrdokornom stavu protiv Izraela i odbijanju kompromisa.

Proveo je više od 20 godina u izraelskom zatvoru. Pušten je na slobodu 2011. godine kao dio razmjene zatvorenika kojom je oslobođen izraelski vojnik Gilad Shalit, a nedugo nakon toga preuzeo je rukovodeću poziciju unutar Hamasa. Od tada je igrao ključnu ulogu u donošenju odluka, uključujući vođenje oružanih sukoba s Izraelom.

Sinwar je postao vrhovni vođa Hamasa u augustu, nakon što je tadašnji šef političkog krila pokreta Ismail Haniyeh, ubijen u napadu u Izraelu.

Sinwar pripada najtvrđoj struji unutar Hamasa. Navodno se krije u Pojasu Gaze, gdje izraelska vojska pokušava da ga eliminiše. Nekoliko puta se špekulisalo da je ubijen

Njegova potencijalna smrt bila bi značajan udarac za Hamas, s obzirom na njegovu ulogu u organizaciji i utjecaj na terenu, naročito u vođenju operacija protiv izraelskih snaga.