Uhapšen 2003.
26

Jedan od najozloglašenijih meksičkih narkobosova pušten iz zatvora u SAD-u

B. R.
Osiel Cardenas
Osiel Cardenas
Jedan od najozloglašenijih narkobosova u historiji Meksika Osiel Cardenas jučer je pušten iz američkog zatvora, a nakon čega je premješten u pritvor za imigrante. To znači da bi mogao biti deportovan iz Sjedinjenih Američkih Država.

Cardenas je bio na čelu jednog od najsmrtonosnijih kartela u turbulentnoj prošlosti Meksika te je okrivljen za trgovinu drogom, koja je podrazumijevala upotrebu izrazitog nasilja, kao što je odrubljivanje glava. Formirao je Zetas, oružano krilo Zaljevskog kartela, kojeg su činili bivši pripadnici specijalnih snaga.

Uhapšen je 2003. godine, nakon pucnjave, i četiri godine kasnije je izručen Sjedinjenim Američkim Državama. Osuđen je 2010. na 25 godina zatvora. Zetas se kasnije osamostalio, postavši jedna od najsmrtonosnijih kriminalnih grupa u Meksiku, a potom su se raspali.

Još nije jasno da li će Cardenas biti deportovan u Meksiko ili će ostati u SAD-u. U pritvoru za imigrante bit će dok se ne donese konačna odluka. Američka televizijska kuća NBC, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, objavila je da vlasti namjeravaju predati Cardenasa Meksiku, prenosi agencija Reuters.