Provedeno istraživanje
69

Jedna evropska vrsta ptice mijenja boju, naučnici kažu da je to zbog klimatskih promjena

B. R.
Plava sjenica (Foto: Shutterstock)
Plava sjenica (Foto: Shutterstock)
Španska studija je pokazala da je jedna vrsta evropske ptice manje šarena, u odnosu na vrijeme prije 15 godina, a klimatske promjene su istaknute kao razlog za to.

Ovo je zaključak istraživača Baskijskog univerziteta kojim su bile obuhvaćene dvije vrste plave sjenice. Jedna se dominantno nalazi na periferiji Montpelliera, a druga na sjeverozapadu Korzike. Boja ove ptice u 2019. je upoređena s njenom bojom iz 2005.

Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu The American Naturalist, je utvrđeno da se boja ptice u navedenom periodu promijenila, tj. da je manje šarena.

"Naše istraživanje sugerira da bi promjene u okolišu, posebno klimatske promjene, mogle biti glavni uzrok zašto plava sjenica ima fizičke promjene, tačnije u tome koliko je njena boja svijetla i intenzivna", izjavio je jedan od autora istraživanja David Lopez-Idiaquez.

Prema njegovim riječima, ovaj negativni trend je primijećen kod oba pola ptice. Istakao je da se na Korzici ova promjena više dovodi u vezu s klimatskim promjenama.

Smatra se da bi promjena mogla biti posljedica rasta temperature za 1,23 stepena celzijusova i smanjenja količine kiše za 0,64 milimetara. Naglašeno je da bi promjena boje mogla utjecati na obrasce parenja.

"Boja kod ovih ptica je pokazatelj koliko je jedinka kvalitetna, što je odlučujuće kod parenja", napomenuo je Lopez-Idiaquez.

Ukazao je na to da je ovdje riječ o vještački izazvanim promjenama, a ne prirodnim promjenama. Ocijenjeno je da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se ove promjene bolje razumjele, piše Independent.