Kritike zbog rata u Gazi
0

Jevrejka u Kongresu pojasnila zašto nije prisustvovala Netanyahuovom govoru: Vjera nije štit za destrukciju

N. Ž.
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Zastupnica Demokratske stranke u donjem domu Kongresa SAD-a Sara Jacobs napisala je autorski tekst za MSNBC u kojem je pojasnila zašto nije prisustvovala govoru Benjamina Netanyahua u Washingtonu, iako je Jevrejka.

Na samom početku teksta, Jacobs ističe da je zabrinjava rast antisemitizma i da je "zgrožena" napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra. Ipak, ističe da je odgovor vlade Izraela, koju predvodi Netanyahu, bio pretjeran i brutalan te spominje brojku od 39 hiljada ubijenih Palestinaca.

Govorila je i o svom odrastanju i jevrejskim korijenima, pa se vratila na situaciju u Palestini koja je eskalirala 7. oktobra prethodne godine.

"Neposredno nakon 7. oktobra, Izrael je imao pravo da se brani nakon brutalnog napada Hamasa u kojem je poginulo više od 1.200 civila, hiljade je povrijeđeno, napadnuto i traumatizovano, a više od 200 talaca je uzeto. Međutim, apsolutno nema opravdanja za razaranje Gaze, raseljavanje gotovo cijele civilne populacije i uništavanje generacija palestinskih porodica. Civilna infrastruktura od škola do izbjegličkih kampova, ambulantnih vozila, bolnica i vodovodnih objekata je srušena. Humanitarna pomoć ne može efikasno da se dostavi i raspodijeli, što ostavlja milion Palestinaca u situaciji visokog nivoa gladi. Mladi Palestinci koji su preživeli ovaj rat provode svoje djetinjstvo čekajući u redovima ispred banaka hrane i skupljajući privremene alternative", piše Jacobs.

Kaže i da izraelska vlada već 10 mjeseci intenzivno bombarduje Gazu, ali da "Hamas još nije eliminisan", te da Izrael još nije siguran.

"Iz mog rada u Odjelu za operacije sukoba i stabilizaciju State Departmenta znam da civilne žrtve potiču regrutovanje, radikalizaciju i podršku terorizmu. Svaka civilna žrtva koja proizlazi iz strategije izraelske vlade pruža priliku Hamasu i drugim ekstremističkim grupama da plijene. Nema opravdanja za terorizam i ništa nije prihvatljivo u akcijama Hamasa — što samo čini važnijim da Izrael djeluje na način koji ne dovodi do novih regruta u redove Hamasa", piše zastupnica u Kongresu SAD-a.

Optužila je Netanyahua da "nema plan koji ima smisla" kako da spriječi ovu situaciju, te da nema plan da vrati taoce koje još uvijek drži Hamas. Referirala se i na masovne proteste u Izraelu te kaže kako "Netanyahu nema podršku ljudi u državi."

"Realnost je sljedeća: Nema vojnog rješenja ovog sukoba. Čak ni vojna kampanja koja bi bila preciznija i bolje izvedena od trenutne neće uspjeti bez priznavanja osnovnih političkih problema. Izrael može efikasno suzbiti prijetnju koju predstavlja Hamas samo ako prvo riješi osnovne grijehe koji su decenijama poticali regrutaciju i podršku: nedostatak palestinske države i pravo Palestinaca na samoopredjeljenje. Ipak, premijer Netanyahu se čini nedovoljno motiviranim da postigne sporazum o primirju i nastavlja odbijati ideju dvodržavnog rješenja, čak je koristio ovaj sukob da promovira izraelska naselja na Zapadnoj obali", kaže Jacobs.

Citirala je "jevrejske vrijednosti i odgoj" kao razlog zašto nije željela doći na Netanyahuov govor u Kongresu.

"Odrastajući, učila sam o svetom zadatku Jevreja 'tikkun olam' — popraviti svijet. Naša je odgovornost kao jevreja da se suprotstavimo nepravdi i radimo na tome da svijet bude bolje mjesto. Zbog mog jevrejskog odgoja i vrijednosti ne mogu prisustvovati govoru premijera Netanyahua. Moja vjera nije štit niti izgovor za uništavanje. Moje prisustvo na Netanyahuovom govoru bilo bi iskorišteno kao lažni dokaz da ga podržavam i da podržavam postupke njegove vlade tokom ovog rata, čemu se snažno protivim", napisala je Sara Jacobs za MSNBC.