Delegacije u Kairu
0

Joe Biden o primirju u Gazi razgovarao sa liderima Katara i Egipta, pokušavaju se spasit pregovori

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Joe Biden telefonski je razgovarao s čelnicima Katara i Egipta u petak, zalažući se za dogovor o prekidu vatre u Gazi, dok su se pregovarači sastali u Kairu kako bi pokušali prevladati preostale prepreke.

U opisu poziva Bijele kuće navodi se da je Biden razgovarao s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem, i zasebno s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem kako bi razgovarali o "diplomatskim naporima da se sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca dovede do zaključka".

Biden provodi sedam dana odmora na ranču u dolini Santa Ynez u Kaliforniji i pomno prati pregovore o prekidu vatre u Gazi.

Bidenovi razgovori uslijedili su nakon što je Bijela kuća opisala razgovore u Kairu s ciljem postizanja prekida vatre kao "konstruktivne" i pozvala sve strane da se udruže kako bi radili na provedbi predloženog sporazuma."

Jedno pitanje koje je predmet intenzivnih pregovora je inzistiranje Izraela da mu se dopusti da zadrži snage duž filadelfijskog kopnenog koridora između Egipta i Gaze.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da se razgovori nastavljaju u petak s direktorom CIA-e Billom Burnsom i izaslanikom SAD-a za Bliski istok Brettom McGurkom koji predstavlja Washington.

Kirby je rekao da bi predstavnici Hamasa trebali sudjelovati u pregovorima, koji su u četvrtak uključivali pregovarače iz Izraela, SAD-a, Egipta i Katara, ali ne i Hamas.

"Mi smo u Kairu. Oni su u Kairu. Trebamo Hamas da sudjeluje i moramo se uhvatiti u koštac s tim detaljima. I to je ono na što smo ovdje usredotočeni sljedećih, nadolazećih dana ovdje tokom vikenda," rekao je Kirby.

Rekao je da su rani znakovi u Kairu bili da su razgovori "bili konstruktivni", ali planirano je još razgovora.

"Stvari idu naprijed", rekao je, demantirajući neka novinska izvješća taje da su razgovori bili blizu propasti.