Najava etničkog čišćenja
118

Još jedan izraelski ministar pozvao na deportaciju Palestinaca iz Gaze

S. M.
Itamar Ben Gvir
Itamar Ben Gvir
Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir podržao je ideju deportacije u Palestinaca iz Pojasa Gaze u inostranstvo. Učestala je pojava od početka rata da dio izraelskih političara poziva na etničko čišćenje, koristeći eufemizam "humano preseljenje".

On je izjavio da rat predstavlja "priliku da se koncentriše na poticanje migracije stanovnika Gaze", tokom sedmičnog sastanka frakcije njegove stranke Otzma Yehudit.

Ben Gvir je pozvao na obnovu izraleskih doseljeničkih naselja evakuiranih 2005. godine.

"To je ispravno, pravedno, moralno i humano rješenje", rekao je Ben Gvir.

"Ne možemo se povući ni sa jedne teritorije na kojoj se nalazimo u Pojasu Gaze. Ne samo da ne isključujem jevrejsko naselje tamo, već vjerujem da je to i važna stvar", dodao je.

Brojni zakonodavci, uključujući članove kabineta, zalagali su se za ono što nazivaju "dobrovoljnim preseljenjem" Palestinaca iz Gaze.

Ideja o deportaciji stanovništva, koja se nekada smatrala marginalnim gledištem članova ultranacionalističkog pokreta Kahane, obnovljenja je u izraelskom političkom diskursu ovog novembra kada su poslanici parlamenta Danny Danon (Likud) i Ram Ben-Barak (Yesh Atid) objavili tekst za Wall Street Journal, pozivajući "zemlje širom svijeta da prihvate ograničen broj porodica iz Gaze koje su izrazile želju da se presele".

Njihov prijedlog pozdravili su Ben Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich, koji je njihovu inicijativu nazvao "pravim humanitarnim rješenjem za stanovnike Gaze".

U autorskom tekstu za The Jerusalem Post nekoliko dana kasnije, ministrica obavještajnih službi Likuda Gila Gamliel podržala je navodno dobrovoljno preseljenja Palestinaca iz Gaze u inostranstvo.