Nastavlja borbu supruga
11

Julija Navalna želi biti predsjednica Rusije: Kada Putinov režim padne - bit ću tamo

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Julija Navalna namjerava biti predsjednica Rusije, potvrdila je u svojoj izjavi sa BBC.

To je, kako navodi jedna od odluka koju je donijela sa suprugom, nedavno preminulim opozicionim čelnikom Aleksejem Navalnijem.

Navalna zna da se suočava sa hapšenjem ako se vrati kući dok je ruski predsjednik Vladimir Putin još na vlasti. Njegova administracija ju je optužila za sudjelovanje u ekstremizmu. Ovo nije prazna prijetnja. U Rusiji to može dovesti do smrti.

Njen suprug, najglasniji kritičar predsjednika Putina, osuđen je na 19 godina zbog ekstremizma, optužbe koje su smatrane politički motiviranim.

Umro je u brutalnoj kažnjeničkoj koloniji u Arktičkom krugu. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da "nema sumnje" da je Putin kriv. Rusija negira da ga je ubila.

Lansirajući Patriot, memoare koje je njezin suprug pisao prije smrti, Julija Navalnaja je ponovila planove da nastavi njegovu borbu za demokratiju.

Izjavila je da će učestvovati na izborima kao kandidat - kada dođe vrijeme.

"Moj politički protivnik je Vladimir Putin. I učinit ću sve da njegov režim padne što prije", dodala je.

Za sada to mora biti izvan Rusije jer se ne može vratiti dok je Putin na čelu države, ali se raduje danu kada će njegova era završiti.

Baš kao i njezin suprug, vjeruje da će biti prilika za održavanje slobodnih i poštenih izbora. Kad se to dogodi, kaže da će biti tamo.