Objavila svoju reakciju
9

Ruske vlasti objavile službeni izvještaj o smrti Alekseja Navaljnog, njegova supruga ga nazvala "jadnim"

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruske vlasti su odlučile objaviti izvještaj o uzroku smrti opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je preminuo u februaru ove godine u zatvoru.

Navaljni je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu u regiji Yamalo-Nenets, a preminuo je 16. februara ove godine. Nevladine organizacije iz Rusije i drugih dijelova svijeta odmah su pozvali na opsežnu istragu, sumnjajući na ubistvo.

Prema službenom izvještaju kojeg su objavile vlasti regije u kojoj se zatvor nalazi, Navaljni je preminuo od velikog broja bolesti koje su, zajedno s njegovim problemima s neregularnim brojem otkucaja srca, bile fatalne. Spomenute su, između ostalog, hepatitis i pankreatitis.

Na izvještaj je ubrzo reagovala Julija Navalnaja, supruga preminulog opozicionara. Ona je izvještaj nazvala "jadnim" i opisala ga kao "ismijavanje" njenog supruga.

"Kako je moguće da je bio dovoljno zdrav da izađe u šetnju na -20 stepeni, ali je preminuo tokom te šetnje?", pitala je Navalnaja u svojoj reakciji objavljenoj na YouTubeu.

Pored toga je navela da je više puta odbijen zahtjev da se pregledaju snimke sigurnosnih kamera i rezultati obdukcije. Također, kaže kako ona smatra da je njen suprug pretučen i stavljen u samnicu da "umre u samoći."

Podsjeća i na činjenicu da se samo dan prije smrti, Navaljni pojavio na ročištu održanom putem video-linka. Tada je, smatra Navalnaja, izgledao pun energije i zdrav, a samo dan poslije preminuo.

Podsjetimo, Navaljni je u augustu 2020. godine preživio pokušaj trovanja. Tada je optužio direktno predsjednika Rusije Vladimira Putina za pokušaj njegovog ubistva, ali se svejedno vratio u Rusiju u januaru 2021. godine. Ubrzo je ponovo uhapšen i osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu.