Razočarao javnost
0

Južnokorejski gradonačelnik se izvinio građanima zbog nenabavke vakcina

B. R.
Kwon Young-jin (Foto: EPA-EFE)
Kwon Young-jin (Foto: EPA-EFE)
Gradonačelnik južnokorejskog grada Daegu Kwon Young-jin izvinio se građanima zbog nenabavke vakcina protiv koronavirusa.

U prošlomjesečnoj izjavi je istakao da je jedna strana kompanija obećala da će kroz tri sedmice omogućiti 30 miliona doza vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech. Ali, nešto kasnije je vlada ove zemlje saopćila da su utvrdili da Pfizer ne distribuira vakcine preko treće strane tj. posrednika.

Ranije je gradonačečnik Young-jin, koji je član opozicione stranke, kritikovao vladin program vakcinacije. Naime, u poređenju sa ostalim razvijenim državama ovog dijela svijeta, u Južnoj Koreji se veoma sporo imuniziraju građani.

Od 51 miliona stanovnika, njih 16,4 posto je primilo prvu dozu vakcine, a plan je da se do kraja ovog mjeseca vakciniše 14 miliona ljudi.

Kako je kazao Young-jin, napravio je grešku. Žali zbog toga što je razočarao građane za koje je naveo da pate zbog pandemije koronavirusa.

On je 31. maja rekao da grad pregovora sa stranom kompanijom za uvoz 30 miliona doza vakcine Pfizer/BioNTech. Međutim, centralna vlast je utvrdila da ovaj pokušaj nabavke nije provodiv jer su konstatovali da spomenuti proizvođač posluje samo sa centralnim vlastima i međunarodnim zdravstvenim organizacijama.

Iz Pfizera su saopćili da nisu odobrili kupovinu niti jednom nižem nivou vlasti u Južnoj Koreji, te da su pokrenuli istragu povodom ovog slučaja.

Predsjednik ove zemlje Moon Jae-in smatra da je ovim narušen imidž države u svijetu. Ministarstvo zdravstva je objavilo da je kompanija koja je navodno pokušala uvesti vakcine iz Floride, a da njeni brojevi telefona vode trag do Portugala, piše BBC.