Demantovali izvještaje
44

Kabinet Zelenskog o zamrzavanju sukoba s Rusijom: "Takav plan ne postoji"

A. Ku.
Njemački list Bild objavio je da je predsjednik Volodimir Zelenski spreman predložiti prekid vatre Rusiji u dijelu ratne zone, ali je njegov savjetnik demantovao tu tvrdnju.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Dmytro Lyvyn je kazao da takav plan ne postoji.

On je komentarisao priču Bilda, u kojoj se spominje "mirovni plan Zelenskog".

List je objavio da se očekuje da će Zelenski otputovati u Sjedinjene Američke Države (SAD) u narednim sedmicama kako bi predstavio svoju strategiju predsjedniku Joeu Bidenu i predsjedničkim kandidatima Kamali Harris i Donaldu Trumpu.

Bild tvrdi da strategija uključuje i zahtjev da se Ukrajini dozvoli da izvodi dugotrajne udare oružjem koje isporučuje Zapad i spremnost Kijeva da pristane na lokalizirani prekid vatre u određenim područjima ratne zone, čime bi se privremeno zamrznulo neprijateljstvo.

U komentaru za Ukrajinsku pravdu, savjetnik Zelenskog je naglasio da je izvještaj lažan i da njemački list nije mogao vidjeti dokument.

"Ukrajina se protivi bilo kakvom zamrzavanju rata, a taj stav ističu ukrajinske vlasti na svim nivoima. Za nas je bitno da Sjedinjene Države podrže ukrajinski plan pobjede, a ne predaju ili zamrzavanje vojne akcije", rekao je.