Nesuglasice u Rusiji
27

Kadirov upozorio ruskog zvaničnika zbog izjava o muslimanima: "Mora biti izuzetno oprezan"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prvi čovjek Čečenije Ramzan Kadirov uputio je niz kritika na račun šefa Istražnog komiteta Rusije Aleksandra Bastrikina koji je govorio o terorističkim napadima u Dagestanu te je u tom kontekstu spomenuo i zabranu nošenja nikaba.

Kadirov se osvrnuo na izjavu Bastrikina u kojoj je naglasio kako su napade izvršili islamisti te je naglasio kako bi ovakve izjave mogle biti izuzetno loše za društveno-političku situaciju u Rusiji.

"Želio bih da kažem Aleksandru Bastrikinu da u takvim izjavama mora biti izuzetno oprezan. Više puta sam rekao i još jednom naglašavam da muslimani nisu činili i ne čine terorističke akte. U isto vrijeme, nadam se da Bastrikin više neće porediti islam s terorom", rekao je Kadirov.

Napadače je Kadirov opisao kao šejtane i bijesne fanatike.

"Oni nemaju veze ni sa jednom religijom ma kojom od njih sebe smatrali. Svi narodi Rusije su ujedinjeni kao nikada ranije i to treba cijeniti", poručio je čečenski lider.

O napadima u Dagestanu ranije je govorio i lider ove regije Sergej Milikov koji je također spomenuo kako će se razmotriti odluka o zabrani nošenja nikaba.

"Osobno sam protiv nošenja nikaba, uključujući i kao osoba koja je u više navrata izvršavala zadatke u borbi protiv terorizma. Prije svega, ova odjeća je neuobičajena za narode Kavkaza. Također, omogućava muškarcima da se sakriju iza marama, a ženama da ispod ogrtača nose zabranjene stvari. Ja sam protiv toga", rekao je Milikov.