Odgovor će se desiti
29

Kakav će biti odgovor Irana i saveznika Izraelu: Na stolu su dvije opcije

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran i njegovi regionalni saveznici pripremaju koordiniranu odmazdu za smrt lidera Hamasa i vrhovnog vojnog komandanta Hezbolaha, s ciljem odvraćanja Izraela, ali i izbjegavanja sveopćeg rata, prema izvorima i analitičarima na koje se poziva AFP.

Izvor blizak Hezbolahu kaže da su se iranski dužnosnici sastali u Teheranu s predstavnicima "osovine otpora" kako bi razgovarali o njihovom odgovoru na ubojstva lidera Hamasa Ismaila Haniyeha i zapovjednika Fuada Shukra ove sedmice.

"Raspravljalo se o dva scenarija: istovremeni odgovor Irana i njegovih saveznika ili postupni odgovor svake strane", rekao je izvor koji je bio upoznat sa sastankom za AFP, tražeći anonimnost kako bi razgovarali o osjetljivim stvarima.

"Postoji velika vjerovatnost da će odgovor biti koordiniran između ostalih aktera otpora", kaže Amal Saad, istraživačica Hezbolaha i predavačica na britanskom Univerziteta Cardiff.

Vođa Islamskog otpora Iraka, labavog saveza proiranskih skupina, rekao je za AFP da će “Iran predvoditi prvi odgovor uz sudjelovanje iračkih, jemenskih i sirijskih frakcija, napadajući vojne ciljeve, nakon čega će uslijediti drugi odgovor Hezbolaha".

Anonimni izvor kaže da bi Hezbolah mogao ciljati civile kako bi se osvetio za ubistvo tri žene i dvoje djece u napadu u kojem je ubijen Shukr u Bejrutu.

Očekuje se da će Iran i njegovi saveznici vojno odgovoriti na ubistva za koja se okrivljuje Izrael, koji je preuzeo odgovornost samo za Shukrovu smrt, iako stručnjaci kažu da će odmazda biti odmjerena kako bi se izbjegao širi rat.

"Iran i Hezbolah neće htjeti igrati na ruku premijeru Benjaminu Netanyahuu i dati mu mamac ili municiju koja mu je potrebna da uvuče SAD u rat. Više je nego vjerovatno da će pokušati spriječiti rat dok će također snažno odvraćati Izrael od nastavka ove nove politike, ovog ciljanog šoka i strahopoštovanja", rekla je Saad.

Iranski analitičar Ahmad Zeidabadi, koji se specijalizirao za međunarodne odnose, kaže da se "očekuje snažniji odgovor" Teherana od njegovog prvog izravnog napada na izraelsko tlo u aprilu kada je ispalio masivni baraž bespilotnih letjelica i projektila.

"Ponavljanje prethodne operacije ne bi imalo mnogo smisla, jer projektili i bespilotne letjelice nisu pogodili osjetljiva područja niti su imali odvraćajući učinak", kazao je Zeidabadi, iako isključuje opći rat.