Opremili i policiju
28

Kako francuske granične snage troše britanski novac: Automobilski adapteri, usisivači, mikrovalne

L. S.
Brojke do kojih je došao Politico bacaju svjetlo na ključni granični sporazum između Velike Britanije i Francuske.

Francuske vlasti potrošile su britanski novac na opremu kako bi spriječile migrante da pređu Lamanš. Riječ je o predmetima od visokotehnološke opreme za nadzor do usisivača i punjača za telefone i automobile. Sredstva data Francuskoj u skladu sa Sandhurstskim sporazumom također su korištena za nadzor granice sa Italijom.

Francuska policija zaustavila je manje od polovine svih migranata koji su pokušavali da pređu Lamanš od potpisivanja sporazuma 2018. godine. Budžetski dokumenti pokazuju kako je Francuska potrošila 46,5 miliona eura koje je Velika Britanija dala svom susjedu prema sporazumu o sigurnosti granica o kojem su pregovarali predsjednik Emmanuel Macron i tadašnja premijerka Theresa May.

Značajan dio novca potrošen je na transport — uključujući helikoptere, automobile, motore, e-skutere i quad bicikle — i opremu za nadzor granice, kao što su dvogledi, dronovi, kamere, kamere za lov, endoskopi i softver .Međutim, sredstva Sandhursta korištena su i za opremanje francuske policije svakodnevnim uređajima kao što su mikrovalne pećnice, usisivači za automobile i automobilski adapteri za uređaje za punjenje, prenosi Politico.

Britanski novac je također potrošila divizija francuskih snaga koja nadgleda francusko-italijansku granicu, kupujući vozila, štampače i dronove.