U teškoj su situaciji
80

Kako izgleda ukrajinski upad u Kursk iz ugla Rusa: "Totalna panika i haos, rastjerali su nas"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Rusi, koji su u trenutku ukrajinskog prodora u Kursk bili na granici, rekli su da su unaprijed znali za ukrajinski napad, ali da još uvijek nemaju oružja te da vlada potpuna panika i haos.

"Bila je prava panika. Nismo se imali čime boriti, samo su zapovjednici imali oružje", ispričao je za ruske novine Verstka Alexander, vojni obveznik koji nakon ukrajinskog napada 6. augusta četiri dana nije mogao komunicirati ni s kim jer se skrivao u rovovima ili u šumi.

Opisao je haotično stanje koje je vladalo.

"Bio je totalni haos. Nismo imali nikakve upute. Tada nam je vođa odreda, ugovorni radnik, naredio da se povučemo. Ali ruta je bila pod minobacačkom vatrom, pa smo otišli u neku staru šumu. Tu smo također bili pod vatrom, bili smo razbacani i uzdrmani. Izgubili smo jednog", opisao je Alexander ukrajinski prodor u područje Kurska.

Alexander je dalje naveo da su u šumi naknadno naišli na graničare koji su "također bili u nevolji", te su zajedno stigli do grada Sudža. Odatle su otišli u bolnicu. Vojnik nije kazao gdje se tačno sada nalazi.

"Nismo razumjeli kako i odakle su došli. Uspjeli smo pobjeći, hvala Bogu. Bog nas je spasio. Bili smo osam kilometara od granice. Istrčali smo i rekli da je došla ukrajinska vojska. Dok smo izlazili iz rova ​​čuli smo pucnjavu. Ko je imao vremena, pobjegao je. Kako se kasnije pokazalo, pucali su Ukrajinci. Oko pola nas je ostalo u rovu. Ne znam da su nekoga ubili. Moramo zahvaliti Bogu ako niko nije stradao", rekao je zatvorenik Sergej iz Sibira čije je ime promijenjeno radi očuvanja anonimnosti.

Međutim, nekoliko ruskih regruta s kojima je razgovarala Verstka rekli su da su Rusi znali za planiranu ukrajinsku invaziju.

Dvojica drugih regruta s kojima je razgovarala Verstka rekla su da je u vrijeme ukrajinskog upada na granici bilo više od stotinu ruskih vojnika. Volonter koji je pripremao ručkove za vojnike rekao je da je u područjima u blizini Sudže bilo 15 položaja, a na svakom od njih bili su ruski vojnici.

"Četiri dana su proveli u rovovima zajedno s vojnicima po ugovoru, a onda su dobrovoljci polako počeli izvoditi regrute", kaže majka jednog od vojnika. "Sada su 40-60 kilometara od granice", dodala je.

Nekoliko ruskih majki kontaktiralo je rusko Ministarstvo odbrane zbog ukrajinskog upada, koje je majkama poručilo da vojni obveznici i regruti "ne mogu biti na granici". No, rođaci nekih vojnika već nekoliko dana nemaju vijesti te već nekoliko dana traže informacije na ruskim društvenim mrežama. Prema riječima rodbine, među regrutima vjerojatno ima i mrtvih, zaključuje Verstka.

Ukrajinci tvrde da trenutno kontroliraju 74 ruske općine u ruskoj regiji Kursk, površine oko hiljadu kvadratnih kilometara.