Direktan okršaj
13

Kako je Hezbolah napravio zasjedu Izraelcima na jugu Libana: "Počeli su bježati i vrištati"

V. K.
Foto: Al Mayadeen
Foto: Al Mayadeen
Dan nakon što su pripadnici elitne izraelske jedinice upali u zasjedu Hezbolaha na jugu Libana, objavljeni su detalji ove akcije.

Libanski mediji, pozivajući se na izvore iz Hezbolaha, opisali su borbe u kojima je poginulo osam pripadnika izraelskih specijalnih snaga.

"Hezbolah je u utorak u ranim jutarnjim satima pratio izviđačke pokrete Izraelaca na jugu Libana. Nisu se sukobili s njima te su ih pustili da se vrate", pišu libanski mediji.

Kako je navedeno, nakon izraelskog povlačenja, pripadnici Hezbolaha su postavili napredne zasjede u oblasti Adissa-Al-Mahafer te su čekali izraelsku vojsku da se stacionira na tom području.

"Rano u srijedu elitne izraelske jedinice koje su brojale više od 30 oficira i vojnika započele su tihu infiltraciju u područje zasjede. Uz nekoliko povika, Hezbolah je obasuo mecima Izraelce iz svog lakog naoružanja, mitraljeza i raketnih bacača", navodi se.

Iz Hezbolaha su istaknuli i to kako su Izraelci bili šokirani brojem ranjenih i poginulih te da su vojnici koji su se nalazili na tom području počeli bježati i vrištati.

"Obližnje grupe za podršku gađale su izraelsku liniju snabdijevanja minobacačkim granatama i raketama te su ometali dolazak pojačanja", piše Al Mayadeen.

Na kraju, izvori iz Hezbolaha su naveli da je ovo samo dio onoga što je Hezbolah pripremio za izraelsku vojsku.

"Ono što su vidjeli samo je mali dio onoga što ih čeka u svakom dijelu južnog Libana ako se usude da napreduju. Između nas i neprijatelja su dani, noći i bojno polje", zaključili su.