Objavljeni snimci
0

Kako je lociran Raisijev helikopter: Uočila ga turska bespilotna letjelica, let pratilo 2,5 miliona ljudi

V. K.
U potrazi za helikopterom u kojem su se nalazili predsjednik Irana, šef iranske diplomatije i još nekoliko zvaničnika, polako se pojavljuju i prve informacije o tome kako je helikopter pronađen.

Brojne spasilačke ekipe u Iranu odmah nakon prvih informacija o nesreći uputile su se na područje koje se nalazi u blizini Tabriza. Međutim, na tom dijelu dočekala ih je gusta magla i kiša koja se pretvarala u susnježicu.

Samim tim, uslovi za potragu od samog početka bili su izuzetno otežani, a svoje usluge u pronalasku helikoptera odmah je ponudila i Evropska unija putem satelitskog programa "Kopernik".

Ipak, najzaslužniji za potragu helikoptera bila je turska bespilotna letjelica Akinci koju je proizvela kompanija kojom rukovodi Selcuk Bayraktar.

Nedugo nakon što je Turska saopćila kako se uključuje u potragu za helikopterom, Akinci se uputio na mjesto nesreće te je vrlo brzo otkrio mjesto nesreće.

Tursko ministarstvo odbrane na područje Irana poslalo je bespilotnu letjelicu Akinci kao i helikopter koji ima mogućnost noćnog pregleda terena.

Koliko je let Akincija privukao pažnju javnosti dokaz je i to da je akciju spašavanja putem interneta pratilo više od 2,5 miliona ljudi.

Povodom završetka misije oglasio se i Selcuk Bayraktar koji je uputio saučešće narodu Irana.

"Dobro došao nazad u svoju domovinu Bayraktar Akinci. Narodu Irana još jednom želim uputiti saučešće povodom nesreće", napisao je Bayraktar.