Potpredsjednica SAD-a
33

Kamala Harris podržava ustavno pravo na oružje, ali želi zabraniti poluautomatske puške

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka potpredsjednica i kandidatkinja za Bijelu kuću Kamala Harris dala je intervju za ABC News u kojem je razgovarala o ekonomiji, političkoj ranjivosti i kontroli oružja.
Harris je upitana kako će sniziti cijene za Amerikance. Rekla je da će vlasnicima malih preduzeća dati 50.000 dolara poreske olakšice za pokretanje svojih preduzeća i 25.000 dolara akontacije za one koji prvi put kupuju kuću. Cijena plana i ko bi se mogao kvalifikovati nisu jasni.

Prošlog mjeseca Harris je predložila "prvu federalnu zabranu dizanja cijena hrane", iako tu ideju nije spomenula u intervjuu. To je izazvalo kritike od strane ekonomista i poslovnih grupa, a Trump ga je uporedio sa kontrolom cijena u sovjetskom stilu.

Harris je također rekla lokalnoj ABC stanici da podržava ustavna prava na oružje, ali želi da se poluautomatsko oružje zabrani.

"Čvrsto osjećam da je u skladu sa Drugim amandmanom i vašim pravom na posjedovanje oružja da kažete da nam je potrebna zabrana jurišnog oružja", rekla je ona i dodala da je to "bukvalno oružje rata".

Harris je kazala da američkom narodu treba neko da okupi zemlju, za razliku od njenog rivala Donalda Trumpa.

Također je upitana po čemu se razlikuje od sadašnjeg američkog predsjednika, koji je 21. jula obustavio svoju kampanju i podržao je. Harris je ponovila rečenicu iz debate, rekavši da ona "očigledno nije Joe Biden".

Takođe je rekla da će "ponuditi novu generaciju liderstva".

Trump je nakon intervjua na svojoj platformi za društvene mreže Truth Social objavio da je intervju bio "svjetska salata, pravi nered!"

Kampanja Harris je pojačana ove sedmice kada su istraživanja javnog mnijenja pokazala da je pobijedila u svojoj prvoj debati u utorak s Trumpom. Republikanac je od tada rekao da više neće ići u debate, tvrdeći da je on pobjednik.