Analiza BBC-a
32

Kamala Harris u potpunosti promijenila ton: Od "radosti" do tamnih predviđanja za budućnost SAD-a

N. Ž.
Kamala Harris promijenila taktiku u sred kampanje (Foto: Reuters)
Kamala Harris promijenila taktiku u sred kampanje (Foto: Reuters)
Aktuelna potpredsjednica SAD-a Kamala Harris je u posljednjem periodu značajno promijenila ton svoje kampanje, od početne "sreće" do "crnih" predviđanja za budućnost ove države ako do pobjede na izborima dođe njen protukandidat Donald Trump.

Kada je Harris počela kampanju, odnosno preuzela je od Joea Bidena, prve poruke bile su pune "radosti" (joy, engl.), čime je željela da ilustrira kontrast s izrazito negativnom kampanjom svog protukandidata.

S optimizmom otišla i "radost"

Ipak, kako ističe BBC u svojoj analizi, kada je splasnuo optimizam među njenim glasačima, Harris je u potpunosti promijenila ton kampanje, koji sada ističe pobjedu Trumpa kao "sumrak demokratije" u SAD-u.

Posebno se ističe prethodnih nekoliko dana kampanje, tokom kojih je Harris otvoreno nazvala Trumpa fašistom, te ga nazvala "luđakom" koji želi "potpunu vlast", upozoravajući na "opasnost" njegove potencijalne pobjede.

Cilj Harris je bio da sebi privuče neodlučene građane, kao i republikance koji žele da stave "SAD ispred svog kandidata", kako su često isticali članovi Republikanske stranke koji otvoreno podržavaju potpredsjednicu ove zemlje.

Analitičar: Harris morala iskoristiti negativne komentare o Trumpu

Politički analitičar Mark Bennett za BBC kaže kako je sve što Harris radi sada "taktika", te da je svjesno iskoristila komentare bivšeg Trumpovog saradnika Johna Kellyja, koji je, između ostalog, rekao da se Trump "divio Hitlerovim generalima."

"Imperativ je bio da ona iskoristi te komentare u svojoj kampanji", rekao je Bennett za BBC.

Pored toga, istakao je važnost pravljenja što šire koalicije glasača, koja uključuje i grupe koje inače glasaju za republikance u SAD-u.

"Trebala bi raditi na osiguravanju podrške republikanaca koji su nezadovoljni s Trumpovim vođenjem SAD-a u prvom mandatu, te najavama šta bi radio u drugom", stava je Bennett.

S druge strane, jedna od glavnih strategista u Trumpovom timu Grace Gitsham kaže kako to neće pomoći Harris i da su građani SAD-a "umorni od te retorike" koja Trumpa prati od njegove prve kampanje.

"Ko glasa protiv Trumpa zbog njegovog karaktera, on je već odlučio da će glasati za Harris. Ko bude glasao za političke stavove i kome je to bitnije od 'energije' i karaktera, onda će glasati za osobu tokom čijeg mandata je bolje živio", kaže Gitsham u izjavi za BBC.

Da li će odluka donijeti rezultat kampanji kandidatkinje Harris?

Trump je također imao retoriku punu "crnih" tema, rekavši za Harris da će "odvesti SAD u propast", te da, ako on izgubi, "više neće biti SAD-a kao države."

BBC u analizi kaže da je to ipak već standardni dio Trumpovih kampanja, dok je Harris barem pokušala s drugačijom retorikom, odnosno fokusiranjem na pozitivne aspekte politike.

Sada sve zavisi od rezultata, piše BBC. Kampanja Harris i čitava Demokratska stranka će, u slučaju pobjede, reći da je ova promjena taktike bila "genijalna", ali u slučaju poraza će se brzo početi preispitivati sve odluke koje su donesena u ovom kontekstu.