Opasno blizu
0

Kamera zabilježila blizak susret španskog aviona F-18 i ruskog Suhoja iznad Baltičkog mora

F. H.
Screenshot
Screenshot
Čini se da video koji kruži društvenim medijima prikazuje bliski susret između onoga što bi moglo biti F-18 španskog aviona i ruskog Suhoja Su-30 iznad Baltičkog mora.

Pristupanje Finske i Švedske NATO-u kao odgovor na potpunu invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu u februaru 2022. znači da je Baltičko more okruženo članicama vojnog saveza, što je potaknulo neke promatrače da ga nazovu "jezerom NATO-a".

Napetosti između država članica NATO-a, uključujući Španiju, i Rusije na visokoj su razini usred rata u Ukrajini. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u decembrz da će njegov ruski kolega Putin napasti NATO.

Snimku F-18 i Su-30 podijelio je na X, nekadašnjem Twitteru, Babak Taghvaee, avionski novinar i povjesničar. Prikazuje "bliski susret" dvaju aviona iznad Baltika.

"Videozapis koji je snimio navigator višenamjenskog borbenog aviona Su-30SM Ruske mornaričke avijacije iznad Baltičkog mora prikazuje njihov bliski susret s nečim što izgleda kao borbeni avion EF-18A Hornet španske ratne avijacije koji su nedavno sudjelovali u misijama nadzora nad baltičkim zrakom (letjeli iz Šiauliaija, Litvanija)", napisao je Taghvaee kasno u ponedjeljak.

Postoje neke sumnje o tome kojem savezniku u NATO-u pripada F-18, pa se nagađa i da bi to mogao biti finski avion.

NATO je u aprilu objavio da su Španija i Portugal rasporedili borbene odrede u sklopu misije s ciljem "osiguranja neba" iznad Baltičkog mora koja će trajati do kraja srpnja.

"Lovački odredi španskog i portugalske ratne avijacije sada su na čelu NATO-ve Baltičke zračne policije koja djeluje iz Šiauliaija u Litvaniji; u roku od nekoliko dana Španija je izvršila svoje prvo uzbunjivanje. Oba odreda izvršit će misiju do kraja jula", saopćeno je iz NATO-a 11. aprila.

Komandant španskog odreda, potpukovnik Pablo Estrada rekao je da je misija bila četvrta vodeća NATO-ova misija zračnog nadzora na Baltiku.