Prevencija bolesti
6

Kanada će biti prva država u svijetu u kojoj će upozorenja na štetnost pušenja biti na svakoj cigareti

B. R.
Upozorenja na štetnost pušenja bit će na svakoj cigareti (Foto: Ministarstvo zdravstva Kanade)
Upozorenja na štetnost pušenja bit će na svakoj cigareti (Foto: Ministarstvo zdravstva Kanade)
Kanada će biti prva država u svijetu koja će upozorenja na štetnost pušenja isticati na svakoj cigareti kako mladi ne bi počinjali pušiti i kako bi podstakla na prestanak pušenja.

Upozorenja će biti ispisana na engleskom i francuskom jeziku, a sadržavat će poruke poput "Cigarete uzrokuju rak" i "Otrov u svakom dahu". Poruke će se isticati od sljedeće godine.

Proizvođači su obavezani da do jula 2024. istaknu upozorenja na svim cigaretama veličine "king size", a do aprila 2025. na cigaretama svih ostalih veličina. Upozorenja će biti istaknuta pored filtera cigarete, a upozoravat će se i na štetnost pušenja po djecu.

Ministarstvo zdravstva Kanade je u maju saopćilo da će novim propisima onemogućiti izbjegavanje upozorenja na duhanskim proizvodima. Ova odluka je dio nastojanja Kanade da upotrebu duhana do 2035. smanji na manje od pet posto.

Kanada je 1989. obavezala da na pakovanjima cigareta budu istaknuta tekstualna upozorenja, a od 2000. istaknuta su i slikovna upozorenja. Procjena je da duhan u ovoj zemlji godišnje usmrti 48.000 ljudi. Pojedini ga smatraju najznačajnijim zdravstvenim problemom u državi, prenosi BBC.