Mukotrpni pregovori
21

Katar bio blizu oslobađanja 50 talaca iz Hamasovog zarobljeništva, kopnena invazija sve prekinula

F. H.
Katar je ključno mjesto pregovora sa Hamasom (Foto: EPA-EFE)
Katar je ključno mjesto pregovora sa Hamasom (Foto: EPA-EFE)
Dogovor između Izraela i Hamasa da potonji oslobodi do 50 zarobljenika držanih u Gazi bio je u blizu, ali je poništen izraelskim pokretanjem kopnene operacije u Gazi 27. oktobra prenio je New York Times.

Nekoliko dana prije nego što je Izrael pokrenuo svoju kopnenu invaziju na Gazu, približavao se dogovoru s Hamasom o oslobađanju do 50 talaca u zamjenu za pauziranje bombardiranja pokrenutog kao odgovor na napade pripadnika Hamasa u Izraelu 7. oktobra, prema arapskim i zapadnim službenici sa znanjem o razgovorima.

Ali kada je izraelski kopneni napad na Gazu započeo 27. oktobra, pregovori su naglo prekinuti, rekli su dužnosnici koji su pod uvjetom anonimnosti razgovarali o osjetljivim pregovorima. Razgovori su nastavljeni nekoliko dana kasnije i još uvijek traju.

Izrael je odgodio svoj kopneni napad kako bi dao malo vremena da se završe pregovori o taocima, prema dvojici dužnosnika. Ali kako su pregovori zapeli, odlučila je krenuti naprijed, računajući da će Hamas, naoružana palestinska grupa koja vlada Gazom, pokleknuti pred vojnim pritiskom.

"Neće biti pauze bez povratka talaca i nestalih osoba", rekao je izraelski ministar obrane Yoav Gallant u pisanoj izjavi za The New York Times ove sedmice. Jedini način da spasimo taoce je da Izrael nastavi svoju kopnenu operaciju.

Čelnici Hamasa su od napada sedmog oktobra tvrdili da njihova grupa nema kontrolu nad svim tim zarobljenicima jer su druge frakcije u Gazi, uključujući Palestinski islamski džihad, također ušle u Izrael tog dana i uzele neke svoje taoce.

Do sada su pregovori bili usredotočeni samo na oslobađanje civilnih talaca, prema tim dužnosnicima. Izraelski vojnici koji se drže u Gazi mogli bi na kraju biti dio odvojene staze pregovora, možda će biti razmijenjeni za stotine palestinskih žena i maloljetnika koji se bez optužbe drže u izraelskim zatvorima.

Dogovor se razrađivao u zaljevskom emiratu Kataru, koji je godinama bio domaćin političkom vodstvu Hamasa u egzilu. Sjedinjene Američke Države i Izrael dugo su koristili Katar kao posrednika za slanje poruka Hamasu i koordinaciju pomoći u Gazi.

Reuters i AFP izvijestili su danas da bi sporazum uz posredovanje Katara mogao dovesti do oslobađanja 10-15 zarobljenika u zamjenu za višednevnu pauzu u borbama.

Izvor je također rekao za Al Jazeeru da William Burns, direktor CIA-e, sutra stiže u Katar na pregovore oko oslobađanja zarobljenika.