Bivša članica Kongresa
75

Kćerka Dicka Cheneyja nazvala Trumpa "katastrofom", otvoreno podržala Harris

N. Ž.
Liz Cheney (Foto: EPA-EFE)
Liz Cheney (Foto: EPA-EFE)
Liz Cheney, nekadašnja članica donjeg doma Kongresa SAD-a i kćerka bivšeg potpredsjednika ove zemlje Dicka Cheneyja, otvoreno je podržala demokratsku kandidatkinju za predsjednicu Kamalu Harris.

Cheney je republikanka i smatra se konzervativnom, ali je odlučila podržati Harris zbog mišljenja o republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu.

"Vidimo to svakodnevno – nekoga ko je bio spreman koristiti nasilje kako bi pokušao da preuzme vlast, da ostane na vlasti, nekoga ko predstavlja nepovratnu katastrofu, iskreno, po mom mišljenju, moramo učiniti sve što je moguće da osiguramo da ne bude ponovo izabran“, rekla je Cheney u intervjuu za ABC News.

Cheney je također ponovo potvrdila svoju podršku Harris i pozvala druge istaknute republikance koji su izjavili da planiraju da "dodaju" treću opciju umjesto da glasaju za Trumpa da umjesto toga glasaju za demokrate.

"Na kraju dana, morate se suočiti sa sopstvenom savjesti kada ste tamo u glasačkoj kabini. I očekivala bih da ćete vidjeti mnogo više republikanaca i nezavisnih birača, kada dođe vrijeme i kada moraju donijeti tu odluku, da donesu ispravnu odluku. S obzirom na bliskost ove izborne trke, posebno ako ćete se naći u državi koja bi mogla odlučiti izbore, morate napraviti dodatni korak ako zaista prepoznajete prijetnju koju Donald Trump predstavlja. Tada nije dovoljno samo reći, ‘Neću glasati za njega’“, rekla je Cheney.

Inače, drugi istaknuti republikanci su također uskratili svoju podršku za Trumpa, uključujući njenog oca Dicka Cheneyja, Georgea Busha, Mikea Pencea i Mitta Romneyja, mada niko od njih nije rekao da će glasati za Harris.

Što se tiče političke karijere Liz Cheney, ona je do 2022. godine bila članica donjeg doma Kongresa SAD-a. Tada je u internim izborima u Republikanskoj stranci izgubila, a glavni razlog je bio njen kritični stav prema Trumpu. Više puta je od tada najavljivala da će biti "liderka promjena" unutar ove stranke nakon što Trump ode s političke scene.