Označio krivce
53

Khamenei u prvom govoru nakon napada: Temelj problema u regiji su oni koji tvrde da žele mir

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vrhovni vođa Irana ajatolah Sejid Ali Khamenei, rekao je da je uzrok problema na Bliskom istoku prisustvo Sjedinjenih Američkih Država i nekoliko evropskih zemalja koje lažno tvrde da zagovaraju mir.

Ajatolah Khamenei iznio je ove komentare na sastanku s grupom iranskih stručnjaka, naučnika i najboljih studenata u glavnom gradu Teheranu.

Sastanak je održan nekoliko sati nakon što je Iranska revolucionarna garda (IRGC) ispalila veliki broj dalekometnih raketa na Izrael, kao odmazdu za nedavno ubistvo vođa Hamasa i Hezbolaha.

"U našem regionu, uzrok problema koji vode do sukoba, ratova, zabrinutosti i neprijateljstava, i sličnih pojava, leži u prisustvu istih onih koji tvrde da zagovaraju mir i spokojstvo u regionu; to su Amerika i neke evropske zemlje", kazao je Khamenei.

Dodao je kako postoji način da regija živi u miru.

"Ako se oni povuku iz ovog regiona, bez imalo sumnje, ti sukobi, ti ratovi, ti okršaji će se potpuno zaustaviti, a zemlje regiona će moći same upravljati sobom, upravljati svojim regionom i živjeti zajedno u miru, blagoslovu i prosperitetu", dodao je Khamenei.

Ajatolah Khamenei je naglasio da će se u bliskoj budućnosti osvrnuti na pitanja vezana za Pojas Gaze i Liban.