Brisanje kulture
36

Kina promijenila imena više od 3.000 ujgurskih sela da odražavaju ideologiju komunista

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U izvještaju Human Rights Watcha navodi se da su kineske vlasti u regiji Xinjiang mijenjale nazive sela u kojima žive Ujguri i druge etničke manjine kako bi odražavale ideologiju vladajuće Komunističke partije. Studija je rađena u saradnji sa norveškom organizacijom Uyghur Hjelp.

Uspoređena su imena 25.000 sela u Xinjiangu, prema popisima od 2009. do 2023. u Nacionalnom birou za statistiku. Od toga, oko 3.600 imena je promijenjeno - velika većina iz, kako su grupe nazvali "svjetovnih razloga". Međutim, u izvještaju je identifikovano oko 630 sela u regiji čija su imena promijenjena zbog pozivanja na islam ili ujgursku kulturu i historiju, navodi HRW.

Riječi kao što su "dutar", tradicionalni ujgurski žičani instrument, ili "mazar", svetilište, zamijenjene su nazivima koji znače "sreća", "jedinstvo" i "harmonija". Ovi termini se često nalaze u dokumentima vladajuće stranke.

Ostali termini koji su uklonjeni uključuju "hoja", titulu sufijskog vjeroučitelja, i "haniqa", vrstu sufijske vjerske građevine, ili termine kao što je "baxshi", šaman.

Historijske reference o Ujgurima prije uspostavljanja Narodne Republike Kine 1949. godine također su uklonjene, navodi se u izvještaju.

"Kineske vlasti mijenjaju stotine imena sela u Xinjiangu od onih bogatih značenjem za Ujgure u ona koja odražavaju vladinu propagandu. Ove promjene imena izgledaju kao dio napora kineske vlade da izbriše kulturni i vjerski izraz Ujgura", rekla je Maya Wang , vršilac dužnosti direktora za Kinu u Human Rights Watchu.

Regija Xinjiang u zapadnoj Kini graniči s Kazahstanom i dom je za oko 11 miliona Ujgura i drugih etničkih manjina.