Obratio se studentima
84

Kineski diplomata: Pogrešno je slijepo obožavanje Amerike, ali i pretpostavka o propasti Zapada

S. M.
Bivši kineski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Cui Tiankai rekao je u tokom obraćanje studentima u Kini da je pogrešno slijepo obožavanje SAD-a ili pretpostavka o propasti Zapada.

Rekao je studentima da bi trebali izbjegavati pretjerano pojednostavljivanje uspona i pada velike sile ili geopolitičke složenosti odnosa između dvije zemlje.

"Slijepo obožavanje SAD nije naučno ili objektivno razumijevanje. S druge strane, vjerovanje da će SAD neizbježno propasti također je jednostrano i apsolutističko gledište, koje nije u skladu sa realnošću i objektivnošću", rekao je Cui, koji je bio diplomata Pekinga u Washingtonu od 2013. do 2021. godine.

Uprkos nedavnim naporima da se stabilizuju odnosi, veze između Kine i SAD pogođene su napetostima oko Južnog kineskog mora i Tajvana i sve većim američkim izvoznim ograničenjima na robu visoke tehnologije kao što su napredni poluprovodnici.

Dodao je da "SAD imaju puno problema - veoma velikih problema", ali je ukazao na svoju vojnu i finansijsku snagu, kao i na liderstvo u naučnim i kulturnim oblastima.

Cui je istakao da je razvoj i evolucija SAD rezultat kombinacija različitih sila i faktora kao što su ekonomija, politika, kultura, stanovništvo i prirodni uslovi koji često rade spiralno, a ne pravolinijski.

"Naše razumijevanje toga bi trebalo biti sveobuhvatno, dimenzionalno, evoluirajuće i dijalektičko, a ne previše pojednostavljeno, apsolutno ili čak željno", rekao je.

Cuijeve primjedbe slične su stavovima analitičara koji su pozvali na objektivnu procjenu geopolitičkih izazova i snaga Kine.

Formula da se "Istok diže, a Zapad opada" postala je popularna među vladinim zvaničnicima i medijima pod kontrolom države. Međutim, Cui je upozorio da "pogrešno ocjeniti (slabosti) drugih često može zavesti. Ovo je nešto oko čega moramo biti oprezni".

Pozvao je maturante da ulože mukotrpne napore da podmlade naciju i formiraju prave i nezavisne perspektive, umjesto da jednostavno ponavljaju druga mišljenja i tračeve.

"Modernizacija se ne poistovjećuje sa prihvatanjem Zapada ili amerikanizacijom. Njihov put nas ne može voditi ka našim ciljevima. Vjerujemo da je trenutni trend međunarodnog pejzaža na našoj strani, a moral i pravda su također na našoj strani. Ali to ne znači da možemo lako uspjeti. Kineski razvoj je uvijek bio u tome da nadmašimo sebe, a ne da uništimo druge. Ali moramo stalno savladavati prepreke koje postavljaju drugi", rekao je Cui.