Pokrenuta istraga
532

Kinez preminuo nakon što su mu u jednom danu izvađena 23 zuba i ugrađeno 12 implantata

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kinez, kojem su u toku jednog dana izvađena 23 zuba i ugrađeno 12 implantata, preminuo je dvije sedmice kasnije. Sumnja se da je uzrok smrti srčani udar.

Riječ je o muškarcu koji je identificiran samo po prezimenu Huang, a koji je živio u provinciji Zhejiang. Na zahvat u stomatološkoj bolnici Yongkang Dewei otišao je 14. augusta. Njegova kćerka Shu je na društvenim mrežama objavila da je 13 dana kasnije preminuo od srčanog udara.

Tvrdi da je njen otac trpio stalne jake bolove u zubima nakon operacije. Pokrenuta je istraga zbog vrste zahvata, a nakon kojeg je uslijedila smrt. U sklopu istrage bit će utvrđen tačan uzrok smrti.

Iz bolnice su kazali da je ljekar odlučio koliko zuba može biti izvađeno, i to nakon konsultacije s pacijentom i detaljnog uvida u pacijentov zdravstveni karton. No, u obrascu kojim se daje pristanak na operaciju je navodno istaknuto da su mu kutnjaci implantirani isti dan kada su i izvađeni, što je protivno medicinskoj praksi.

Lokalni mediji su objavili da stomatolog, koji je izvršio operaciju, ima petogodišnje iskustvo. Xiang Guolin, šef stomatološkog centra u bolnici u Wuhanu, ukazao je da je neobično da se u toku jednog dana izvadi 23 zuba, odnosno da je preporučljivo da se izvadi do 12 zuba, prenosi Independent.