Eskalacija sukoba
315

Kiša Hamasovih raketa iznad Izraela, odjekuju eksplozije, vojska uzvraća vatru

G. M.
Ruševine nakon izraelskog napada u Gazi (Foto: EPA-EFE)
Ruševine nakon izraelskog napada u Gazi (Foto: EPA-EFE)
Izrael se danas nalazi pod kišom raketa koju ispaljuje Hamas. Prema pisanju izraelskih medija, rakete padaju širom zemlje.
Nema izvještaja o stradalima u baražnoj raketnoj paljbi u centralnom Izraelu i Beershebi, za koju se navodi da se sastojala od stotinjak raketa.

Jedna raketa pala je na ulaz na parking u Tel Avivu, uzrokujući štetu, ali nema žrtava. Hamas je preuzeo odgovornost za napad, rekavši da je to odgovor na to što je Izrael ubio vojne zapovjednike u Gazi. U Tel Avivu su se oglasile sirene koje upozoravaju na opasnost.

Prije toga mediji su izvijestili da je još raketa palo u oblast Ashdod te na druga područja Izraela. Primijećeno je nekoliko presretanja odbrambenog sistema Iron Dome (Željezna kupola).

Glasnogovornik Hamasova oružanog krila, brigade Izz al-Din al-Qassam, pozvao je Palestince na Zapadnoj obali da se pridruže sukobu između Izraela i ove organizacije.

“Idite dalje, naši ljudi na Zapadnoj obali, borite se s neprijateljem na svim poljima. Brigade al-Qassam bit će tu uz vaša leđa”, kaže glasnogovornik Al-Qassam brigada Abu Obeida, prenio je Times of Israel.

Iz Hamasa su rekli da im je “pogoditi Tel Aviv i Jerusalem lakše nego popiti gutljaj vode”.

Izraelska vojska navodi da je napala Hamasovu bazu u kojoj su se nalazila tri bacača protutenkovskih raketa. Prije toga, vojska je gađala četiri baze u Gaze iz kojih su trebale biti ispaljene protutenkovske rakete na izraelske ciljeve.

Osim toga, mediji su izvijestili da je izraelska vojske srušila i neke zgrade u kojima su živjeli civili.