Izbori u SAD-u
41

Ko je odnio pobjedu u debati i kome se smiješi pobjeda na izborima? Sudeći po kladionicama, sve je jasno

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je prva javna debata Donalda Trumpa i Kamale Harris uspješno okončana na ABC-ju, pojavili su se i prvi rezultati njihovog okršaja, a čini se kako je pobjedu odnijela Kamala Harris.

Među onima koji su bili najviše zaposleni tokom debate svakako su bili analitičari, statističari te kladionice čiji je utjecaj, naročito na ovakvim događajima, itekako veliki.

Prije debate, najveća svjetska kompanija za predviđanje Polymarket dala je Trumpu 53 posto šansi za pobjedu na izborima.

Nakon završetka debate, on i Harris su bili izjednačeni sa po 49 posto šansi za pobjedu.

Slična kretanja imala je i kladionica BetOnline. Samo nekoliko minuta prije debate, šanse da će Harris osvojiti izbore u novembru bila je 50,9 posto. Nakon debate, šanse su porasle na 54,4 posto.

"Svakako je djelovalo da Kamala Harris kontroliše večerašnju debatu. Kladioničari su reagovali na to", rekao je glasnogovornik kompanije Josh Barton.

Povodom debate oglasio se i statističar Nate Silver koji je napisao kako postoji snažan konsenzus o tome da je Harris odnijela pobjedu.

"Cijene bitcoina su također u padu što implicira gubitak za Trumpa. Čak je i Fox News priznao da je ovu debatu pobijedila Harris. U brzoj anketi CNN-a koja se organizuje među onima koji gledaju debatu, Harris je odnijela pobjedu sa 63-37. U prosjeku, pobjednik debate u ovoj anketi vodi s 18 poena, tako da je pobjeda Harris od 26 poena znatno veća", rekao je Silver.