Detalji pokušaja atentata
39

Ryan Wesley Routh se u grmlju skrivao 12 sati, Trumpa nije imao ni jednom u vidnom polju

A. L.
Foto: X
Foto: X
Ryan Wesley Routh optužen je u ponedjeljak za dva zločina u vezi s oružjem, dan nakon što su vlasti saopštile da je primijećen u grmlju s puškom dok je bivši američki predsjednik Donald Trump bio u blizini u svom golf klubu.
On je osumnjičen da se prilikom pokušaja atentata na kandidata za novog američkog predsjednika skrivao u grmlju u golf klubu skoro 12 sati.

Osumnjičeni nikada nije imao Trumpa u vidokrugu i nije ispalio nijedan hitac. Ali incident je pokrenuo pitanja o tome kako je naoružani čovjek uspio da se tako približi Trumpu, samo dva mjeseca nakon što ga je drugi naoružani napadač metkom okrznuo po uhu tokom mitinga 13. jula u Butleru u Pensilvaniji.

Trumpova posjeta njegovom golf igralištu u West Palm Beachu nije bila u njegovom javnom rasporedu, rekao je vršilac dužnosti direktora američke tajne službe Ronald Rowe novinarima u ponedjeljak poslijepodne, a nije jasno da li je osumnjičeni znao da će Trump biti tamo.

Tajna služba je otvorila vatru nakon što je agent koji je čistio stazu vidio cijev od puške kako viri iz žbunja nekoliko stotina metara dalje od bivšeg predsjednika.

"Odjednom smo čuli pucnjeve u vazduh. Pretpostavljam da je vjerovatno četiri ili pet", rekao je Tramp tokom događaja na X Spaces.

"Tajna služba je odmah znala da su to meci, i zgrabili su me... Ušli smo u automobil i krenuli smo prilično, prilično dobro. Bio sam sa agentom, a agent je odradio fantastičan posao", dodao je.

Dok je hvalio agente Tajne službe dodao je da mu je "potrebno više ljudi".

Napadač je pobjegao sportskim terenskim vozilom, navodi se u sudskim dokumentima u ponedjeljak. Policajci su za njim pronašli napunjenu jurišnu pušku sa nišanom, digitalni fotoaparat i plastičnu vrećicu hrane.

Osumnjičeni, identifikovan u ponedeljak kao Ryan Routh, 58, uhapšen je oko 40 minuta kasnije vozeći se sjeverno na međudržavnoj magistrali 95. Registrovane tablice na njegovom vozilu su prijavljene da su ukradene iz drugog automobila.

Zapisi pokazuju da je telefon povezan sa Routhom lociran na golf terenu s početkom u 1:59 u nedjelju ujutro.

Osumnjičeni je bio na "javnoj strani" ograde duž granice golf terena, rekao je Rowe.

Routh se u ponedjeljak nakratko pojavio na saveznom sudu u West Palm Beachu, gdje je optužen za posjedovanje vatrenog oružja kao osuđeni zločinac i posjedovanje vatrenog oružja sa izbrisanim serijskim brojem. Moglo bi uslijediti još optužbi.

Optuženi se pozvao na svoje pravo na advokata kada su istražitelji tražili da ga ispitaju, rekao je Rowe.

Godine 2002. Routh se u Sjevernoj Karolini izjasnio krivim za posjedovanje neregistriranog potpuno automatskog pištolja, definiranog u državnom zakonu kao oružje za masovno uništenje, prema uredu okružnog tužitelja, te je osuđen na uslovnu kaznu. Takođe je osuđen za posjedovanje ukradene robe 2010. godine.

Raspored Trumpove kampanje ostat će nepromijenjen, prema izvoru upućenom u to pitanje, bez obzira na dva pokušaja atentata.

U međuvremenu, Trump je okrivio predsjednika Joea Bidena i potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris za pokušaj atentata. Tvrdio je da je osumnjičeni napadač djelovao na "veoma zapaljiv jezik" demokrata, iako vlasti još nisu ponudile dokaze o bilo kakvom motivu.

"Njihova retorika izaziva pucanje na mene, kada sam ja taj koji će spasiti zemlju, a oni su ti koji uništavaju zemlju - i iznutra i izvana", rekao je on, prenosi Fox.