Shahed-136
65

Koja je uloga i značaj iranskih dronova u napadima na ukrajinske gradove

B.H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Uslijed sve većeg nedostatka vlastite vojne opreme Rusija se odlučila na kupovinu oružja iz drugih zemalja, a trenutno je u fokusu upotreba iranskih dronova, konkretno modela Shahed-136.

Ovi "kamikaza" dronovi se najčešće koriste za gađanje urbanih centara, a učestvovali su u nedavnim napadima na Kijev, kao i na Odesu, Zaporožje i Harkov.

Shahed-136 je samoubilački dron za jednokratnu upotrebu, ima veliki domet a projektil koji se nalazi na vrhu letjelice eksplodira prilikom pogađanja mete. Leti na veoma malim visinama, te ima izuzetno mali toplinski odraz što otežava radarskim sistemima da ga otkriju.

Rusi su rebrendirali ovaj dron kao Geran-2 a Iran i dalje negira isporuku bilo kakvog naoružanja Rusiji dok je rusko Ministarstvo odbrane odbilo da komentariše navode o korištenju strane vojne opreme. Dronovi Shahed-136 se lansiraju u rojevima, od 20 do 40 komada u isto vrijeme, pa iako jedan broj ukrajinske snage uspijevaju oboriti, mnogi ipak stignu do odredišta.
Svojom vrlo niskom cijenom od 20.000 dolara po komadu daleko su ispod cijene projektila koji ih pokušavaju oboriti pa mnogi analitičari smatraju da im je glavna uloga iscrpljivanje protuzračnih kapaciteta ukrajinske vojske.

Druga uloga bi se mogla povezati sa izazivanjem straha u gradovima koji nisu u neposrednoj blizini fronta, odnosno terorom prisiliti ukrajinske zvaničnike na popuštanje ruskoj strani.

EU je najavila novi paket sankcija Iranu zbog aktivne podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu, no za to traže konkretne dokaze o transportu oružja u Rusiju.