Historijski trenutak
11

Kolumbija prvi put ima ljevičarskog predsjednika: Gustavo Petro novi je lider države

V. K.
Gustavo Petro (Foto: EPA-EFE)
Gustavo Petro (Foto: EPA-EFE)
Predstavnik bloka ljevičarskih stranaka u Kolumbiji Gustavo Petro pobijedio je u drugom krugu izbora kandidata Rodolfa Hernandeza i tako postao novi predsjednik ove južnoameričke države.
Tako će Kolumbija, prvi put u svojoj historiji, imati predsjednika koji se može definirati kao ljevičar. Prema zvaničnim rezultatima, Petro je osvojio 50,4 posto glasova dok je Hernandez dobio podršku 47,3 posto stanovnika ove države.

Nakon objave rezultata, brojni simpatizeri politike Gustava Petra izašli su na ulice kako bi proslavili pobjedu ovog bivšeg gerilca.

"Od danas se Kolumbija mijenja. Međutim to neće biti promjena kako bismo se osvetili ili promjena iz mržnje. Pozivam tužilaštvo da oslobodi sve mlade ljude uhapšene tokom protesta 2021. godine. Hvala svima vama na ovom danu koji je nesumnjivo historijski. Ono što u ovim trenucima pišemo je historija", rekao je Petro u svom prvom obraćanju nakon objave rezultata.

Također, poručio je kako će se tokom mandata boriti upravo za one građane koji su nepravedno zatvoreni. Između ostalog, naglasio je kako će nastaviti provoditi mirovni sporazum između kolumbijske vlade i gerilskih frakcija te je još jednom pozvao na mir.

"Mandat koji počinje 7. augusta imat će fokus na dijalogu koji je suštinski važan kako bi oružje prestalo da se koristi u kolumbijskoj državi. Moramo se prestati ubijati. Ja sam Gustavo Petro i ja sam novi predsjednik Kolumbije", riječi su kojima je Petro završio svoj pobjednički govor.

Simpatizeri ljevice proslavili pobjedu novoizabranog predsjednika (Foto: EPA-EFE)
Simpatizeri ljevice proslavili pobjedu novoizabranog predsjednika (Foto: EPA-EFE)

Kako piše španski El Pais, novoizabranog predsjednika Kolumbije čekaju brojni izazovi, a prije svega i politička bitka s Kongresom u kojem nema većinu.

"Njegova predizborna obećanja uključuju duboke transformacije. Predlaže promjenu modela proizvodnje i početak energetske tranzicije kako bi se smanjila ovisnost Kolumbije o nafti. Također, najavio je rješanje problema gladi i siromaštva što pogađa 39 posto od 51 miliona Kolumbijaca", piše El Pais.

Inače, Gustavo Petro (62) može se opisati kao dobro poznato lice na političkoj sceni Kolumbije još od devedesetih godina. U politiku je ušao kao pripadnik gerilskog pokreta "19. april", marksističko - lenjinističke organizacije koja je nastojala promijeniti izborni sistem u Kolumbiji za koji su smatrali da je korumpiran.

Petro je u tom periodu također bio jedna od osoba "od ranije poznatih policiji", a proveo je i 18 mjeseci u zatvoru zbog optužbi da je krio oružje koje su gerilci trebali upotrijebiti za napad na zgrade državnih institucija u Bogoti.

Nakon izlaska iz zatvora, Petro je svoju militantnu energiju kanalisao kroz političko djelovanje te je još od devedesetih godina obavljao niz funkcija kao što su odborničke, senatorske, a bio je i gradonačelnik Bogote u periodu od 2012. do 2015. godine.