Uputio kritiku
57

Komandant izraelske vojske: Lideri doseljenika na Zapadnoj obali šute o zločinima nad Palestincima

S. M.
Odlazeći načelnik Centralne komande izraelske vojske, general-major Yehuda Fox kritikuje lidere doseljenika zbog neuspjeha da obuzdaju nasilje i napade na Palestince na Zapadnoj obali posljednjih mjeseci, rekavši da je vidio da su Izraelci usvojili "puteve neprijatelja".

Fox je to izjavio na ceremoniji predaje kontrole nad Centralnom komandom ID general-majoru Aviju Bluthu u sjedištu jedinice u Jerusalemu.

Fox kaže da, iako su "ogromna većina" izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali "moralni građani koji poštuju zakon", posljednjih mjeseci "nacionalistički zločin je podigao glavu pod okriljem rata" i omogućio nerede i zastrašivanje Palestinaca.

"Nažalost, lokalno rukovodstvo (doseljenika) je zastrašeno i ne nalazi snage da mu se otvoreno suprotstavi. Oni koji šute pred zločinima time uvode kritiku prema (svim doseljenicima). Ovo nije judaizam u mojim očima. Ovo nije put Tore. To je usvajanje puteva neprijatelja", rekao je on.

O Palestinskim vlastima Fox kaže da "sposobnost Centralne komande da ispuni svoje zadatke također ovisi o postojanju funkcionalne i jake palestinske vlasti, s učinkovitim sigurnosnim mehanizmima koji održavaju red i zakon."

Dodao je da aktivno podrivanje sigurnosne realnosti na Zapadnoj obali ugrožava sigurnost Izraela.

Lideri doseljenika u izraelskom parlamentu, posebno ministar finansija Bezalel Smotrich, više puta su radili na potkopavanju Palestinske samouprave.

Foxa su doseljenici optuživali da daje podršku Palestincima u odnosu na njih.