Poslao pismo
6

Kralj Charles se očitovao o zahtjevu Australaca da njihova država bude republika

B. R.
Britanski kralj Charles (Foto: EPA-EFE)
Britanski kralj Charles (Foto: EPA-EFE)
Britanski kralj Charles je naveo da je na Australcima odluka da li će Australija ostati ustavna monarhija ili će postati republika.

Ovo je navedeno u korespondenciji pismima između Bakingemske palate i Australskog republikanskog pokreta, i to uoči posjete kralja Charlesa Australiji. Sadržaj kraljevog pisma je objavio britanski list Daily Mail. Izgledno je da će budućnost monarha u Australiji biti jedno od pitanja tokom njegove posjete.

Referendum po ovom pitanju u Australiji je održan 1999. godine, a tada se glasalo za ostanak ustavne monarhije. Australske vlasti su ranije ove godine poručile da još jedan referendum nije prioritet. Zagovornici republike smatraju da šefa države trebaju birati Australci, a ne da to bude monarh, tj. britanski kralj.

Posjeta kralja Charlesa Australiji će biti njegova najznačajnija posjeta od kada mu je ranije ove godine dijagnosticiran rak. Njegovo jedino putovanje izvan Velike Britanije nakon dijagnoze bila je posjeta Francuskoj, gdje je prisustvovao komemoraciji posvećenoj Danu D, prenosi BBC.