Brojni izazovi
29

Kralj Jordana za novog premijera imenovao bliskog saradnika i "harvardskog đaka"

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jordanski kralj Abdullah imenovao je ključnog pomoćnika palače Jafara Hassana za premijera nakon što je vlada podnijela ostavku u nedjelju, saopćio je kraljevski dvor.

Hassan, sada šef ureda kralja Abdullaha i bivši ministar planiranja, zamijenit će Bishera Khasawneha, diplomatskog veterana i bivšeg savjetnika u palači koji je imenovan prije gotovo četiri godine, stoji u saopćenju kraljevskog dvora.

Khasawneh će ostati na dužnosti vršitelja dužnosti do formiranja novog kabineta.

Hassan, školovan na Harvardu, naširoko cijenjeni tehnokrat, suočit će se s izazovima ublažavanja utjecaja rata u Gazi na ekonomiju kraljevstva, teško pogođenog ograničenjima ulaganja i oštrim padom turizma

U Hassanovom pismu o imenovanju, kralj je rekao da treba ojačati demokratiju u zemlji i da njena ekonomska budućnost ovisi o guranju mega-infrastrukturnih projekata u energetici i vodi koje podupiru donatori.

Premijer na odlasku nastojao je potaknuti reforme koje je gurao kralj Abdullah kako bi pomogao preokrenuti desetljeće usporenog rasta, koji se kretao na oko 2 posto, a koji je pogoršan pandemijom i sukobom u susjednom Iraku i Siriji.

Tradicionalni konzervativni establišment dugo se optuživao za opstrukciju modernizacije koju je zagovarao zapadnjački nastrojeni monarh, strahujući da bi liberalne reforme oslabile njihovu moć.

Političari kažu da je ključni zadatak koji je pred nama ubrzanje reformi pod vodstvom MMF-a i obuzdavanje javnog duga od više od 50 milijardi dolara u zemlji s visokom stopom nezaposlenosti i čiju stabilnost podržavaju milijarde dolara inozemne pomoći zapadnih donatora.

Opozicija Muslimanskog bratstva i ideološki saveznici palestinske grupe Hamas ostvarili su značajne uspjehe na izborima u utorak, potaknuti bijesom zbog izraelskog rata u Gazi.