Raketni napadi
119

Kremlj: Ukrajina može zaustaviti patnju stanovništva tako što će ispuniti zahtjeve Rusije

S. M.
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE)
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE)
Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov kazao je da Ukrajina ima mogućnosti da zaustavi napade na svoju infrastukturu na način da ispuni zahtjeve Moskve, prenosi RIA Novosti.

"Rukovodstvo Ukrajine ima sve mogućnosti da situaciju vrati u normalu, ima sve mogućnosti da situaciju riješi na način da ispuni zahtjeve ruske strane, i, shodno tome, zaustaviti svaku vrstu patnje lokalnog stanovništva", rekao je Peskov.

Napadi na ukrajinsku infrastrukturu Oružanih snaga Rusije počeli su 10. oktobra. Udari se izvode na objekte energetike, odbrambene industrije, vojne komande i veze širom zemlje, od Harkova i Kijeva do Lavova i Ivano-Frankivska.

Ranije je Peskov rekao da su infrastrukturalni objekti koje gađa ruska vojska direktno ili indirektno povezani sa vojnim potencijalom Ukrajine i "ukrajinskog režima".

"Nespremnost ukrajinske strane da riješi problem i da uđe u pregovore, štaviše, odbijanje ukrajinske strane usaglašenog razumijevanja teksta (Istanbulskih sporazuma) su osnovni razlozi posljedica", rekao je tada Peskov odgovarajući na pitanje u kakvoj su korelaciji vojni ciljevi sa efektima na miran život običnih ukrajinskih građana.