Govorila o odnosima u BiH
186

Krišto za izraelske medije: Voljela bih vidjeti ambasadu BiH u Jerusalemu

B. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
U intervjuu za izraelski Hayom predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je najavila posjetu Izraelu koja bi se trebala desiti u novembru čime bi postala prvi predsjedavajući Vijeća ministara koji je posjetio ovu bliskoistočnu državu.

Na pitanje u kojem polju bi najviše mogao Izrael sarađivati s Bosnom i Hercegovinom Krišto odgovara da je najveći potencijal u ekonomiji. Pored toga navodi turizam i poljoprivredu, te obrazovanje i nauku. Krišto je istakla da u budućnosti namjerava posjetiti Izrael.

"Naravno, htjela bih posjetiti Izrael, još nisam bila tamo. Bit će mi vrlo važno, osobno i emocionalno posjetiti Memorijal holokausta Yad Vashem i druga mjesta važna za državu Izrael i jevrejski narod. Namjeravam posjetiti Izrael krajem ove godine", ističe Krišto.

Kada je riječ o ambasadi BiH u Izraelu Krišto je kazala da bi voljela to vidjeti.

"Predsjedništvo je odgovoran za vanjske poslove naše zemlje. Ali bila bih vrlo sretna da jednog dana vidim ambasadu u Jerusalemu", kazala je Krišto.

Osvrnula se i na unutrašnja pitanja u BiH kazavši da je na djelu nepravedno biranje hrvatskih predstavnika koje vrše Bošnjaci.

"To što Bošnjaci, kojih je više, biraju hrvatske predstavnike je nepravedno. Time se diskriminira cijela jedna populacija, hrvatska, koja ne može birati svoje predstavnike. Ova diskriminacija postoji i prema ljudima iz drugih populacija, izvan triju glavnih etničkih skupina, koji nemaju nikakva prava biti birani u vlast. Međunarodna zajednica nam je dala ustav koji je zaustavio rat. Trebali smo izmijeniti ovaj ustav kako bismo krenuli naprijed, ali do sada to nismo mogli učiniti", istakla je Krišto.

Dodala je da trenutno postoji veliko nepovjerenje na jugu zemlje u Federaciju te da još nije pronađeno rješenje kojom bi se okončala "diskriminacija Hrvata".

"SDA je bila ta koja je kočila svaki proces promjena. Bili smo im dugo koalicijski partneri. Ali njihova je strategija bila sačuvati status quo. Bili su zadovoljni stanjem u kojem su Bošnjaci mogli birati hrvatske predstavnike u kolektivna tijela vlasti. Budući da su većina u federaciji, mogli su izabrati bošnjačkog i hrvatskog potpredsjednika. Zlorabili su povjerenje Hrvata u njih. Nisu se htjeli odreći ovog utjecajnog političkog oruđa. Došli smo u ćorsokak koji nam nije dopuštao da idemo naprijed", pojašnjava Krišto.

Poručila je da je to bio razlog zbog kojeg je HDZ odlučio promijeniti partnere na bošnjačko-bosanskoj strani.

"S njima smo potpisali ugovor prema kojem ćemo raditi na rješavanju ovog mučnog problema. Kad riješimo ovaj problem, riješit ćemo i naše socioekonomske probleme. Moj cilj je da što više ubrzam proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Moramo riješiti ovaj glomazni politički problem ne samo za moju zajednicu, Hrvate, nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu kako bi mogla ići naprijed", navodi Krišto.

Na pitanje da li Bosna i Hercegovina može krenuti naprijed bez ponovnog nasilja Krišto govori da je to moguće

"Mislim da nam treba međusobno razumijevanje, dijalog i kompromis. Donošenje odluka u državnoj vladi koju vodim nemoguće je bez kompromisa i konsenzusa. Cijela država je utemeljena na konsenzusu, dijalogu i kompromisu. Svi smo preživjeli rat. Preko 100 hiljada ljudi su u njoj poginuli. Niko od nas nije zainteresiran da ponovno doživi još jedan rat u budućnosti. Ispravljanje Bosne i Hercegovine dogodit će se kroz dijalog, konsenzus i međusobno razumijevanje. Rješenje je dati trima velikim etničkim populacijama jednak status. Ova jednadžba će osigurati i očuvati budućnost Bosne i Hercegovine", kazala je Krišto.

Predsjedavajuća Vijeća ministara je prokomentarisala i separatističke namjere koje se ponovo javljaju u entitetu RS.

"Kao što sam rekla, rješenje za očuvanje stabilnosti u BiH je očuvanje vladavine jednakosti između triju etničkih skupina. Militarizacija i separatizam nisu dobri za Bosnu i Hercegovinu jer dovode u pitanje njezino postojanje kao države. Ne mislim da bit će ispravan politički potez za one koji teže razdruživanju ili uspostavi monoetničke države. Različiti entiteti ne mogu opstati bez okvira Bosne i Hercegovine budući da su dio ove zemlje. Trenutna situacija je jedina koja ima budućnost", istakla je Krišto.

Na pitanje izraelskog portala da li međunarodne snage pokušavaju uništiti BiH poput Rusije i Irana, Krišto je kazala kako nepostojanje sloge u BiH daje veću šansu drugima da utiču na stvari u našoj zemlji.

"Mi smo malo izloženi onome što se događa izvan naših granica. Kada se borimo međusobno, strane vlasti imaju veću želju utjecati na ono što se događa ovdje. Međutim, bosanski političari su jedini koji mogu donijeti održiva rješenja za našu zemlju", poručila je na kraju Krišto.