Uspjeh domaćih ljekara
601

Kuba odobrila upotrebu još dvije domaće vakcine protiv koronavirusa

V. K.
Soberana 2 i Soberana Plus (Foto:Twitter)
Soberana 2 i Soberana Plus (Foto:Twitter)
Kubanski zvaničnici odobrili su za upotrebu još dvije domaće vakcine protiv koronavirusa čime ova država sada ukupno ima tri domaće vakcine s kojima namjerava vakcinisati stanovništvo.
Kako su saopćili kubanski ljekari, vakcine Soberana 2 i Soberana Plus prošle su sve faze testiranja vakcina, a Nacionalni zdravstveni regulator odobrio je njihovu upotrebu za širu populaciju. Samim tim, ove vakcine su se na listi pridružile kubanskoj vakcini Abdala koja je prije nekoliko mjeseci odobrena za upotrebu.

Vlasti na Kubi saopćile su da obje vakcine pružaju efikasnost od 90 posto u zaštiti od koronavirusa kao i od novog delta soja.

Prema informacijama koje dolaze s Kube, naučnici su radili na testiranju ovih vakcina nekoliko mjeseci, a vakcina Soberana 2 bazirana je na "staroj" tehnologiji proizvodnje vakcina i trenutno se može uporediti s vakcinama koje dolaze iz Kine. Treća faza testiranja vakcine Soberana 2 trajala je još od aprila, a u istraživanju je učestvovalo više od 200.000 građana ove zemlje.

S druge strane, ljekari su istakli kako je vakcina Soberana Plus planirana prije svega za nešto mlađe stanovništvo, ali i osobe koje su već ranije prebolovale koronavirus.

"Po tehnologiji, ova vakcina bi trebala izazvati manji odgovor imuniteta. Zbog toga se Soberana Plus najbolje može iskoristiti kod osoba koje su već prebolovale koronavirus, a zbog sigurnosti, može se koristiti i kod djece", navode kubanski naučnici.

Također, nešto ranije kubanski doktori su objasnili i razloge zbog čega je vakcina Soberana Plus idealna za osobe koje su se već suočile sa zarazom koronavirusom.

"Čovjek se može ponovo zaraziti koronavirusom zbog toga što njegov imunitet ranije nije stvorio dovoljan broj antitijela. Međutim, imunitet je kreirao nešto što se može opisati na način da je tijelo upoznato s virusom, da je odgovorilo na njega, ali da nije odgovorilo na najbolji mogući način te se zbog toga osoba ponovo razboljela. U tom prostoru vidimo mogućnost djelovanja naše vakcine Soberana Plus", rekli su kubanski stručnjaci.

Na razvoju vakcine "Soberana 2" radili su zajednički institucije Kube, ali i Irana gdje se također obavljao jedan dio testiranja.

Nekoliko zemalja poput Argentine, Jamajke, Meksika, Vijetnama i Venecuele već je ranije izrazilo interes za kupovinu kubanskih vakcina