Nepromijenjeni stavovi
24

Lavrov i Blinken obavili razgovor: Rus optužio SAD za propagandu, Washington najavio sankcije

V. K.
Lavrov i Blinken obavili nekoliko razgovora u posljednja dva mjeseca
Lavrov i Blinken obavili nekoliko razgovora u posljednja dva mjeseca
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD-a Antony Blinken održali su novi telefonski razgovor koji je kao i prethodni imao samo jedan cilj - sprečavanje dalje eskalacije tenzija u i oko Ukrajine.

Nakon sastanka, iz kabineta šefa ruske diplomatije je saopćeno kako je razgovor održan na inicijativu državnog sekretara SAD-a.

"Ministar je naglasio kako propagandna kampanja koje su pokrenule Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, koja govori o 'ruskoj agresiji' na Ukrajinu ima provokativne ciljeve, podstičući vlast u Kijevu da sabotira sporazume iz Minska i pokuša rješavati problem Donbasa silom", rekao je Lavrov.

Također, ističe se kako je šef ruske diplomatije primijetio kako odgovori NATO-a i SAD-a o ruskim sigurnosnim zahtjevima ignorišu ključne odredbe koje se tiču sigurnosti Rusije.

"Prije svega to se odnosi na odredbe o neširenju NATO-a i raspoređivanju sistema naoružanja u blizini ruskih granica. Istaknuto je da će ova pitanja biti u središtu naše ocjene dokumenata dobijenih od Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a. Lavrov je podsjetio na neprihvatljivost radnji koje krše ranije preuzete obaveze na najvišem nivou o nedjeljivosti sigurnosti u euroatlantskom prostoru", saopćeno je iz kabineta ruskog šefa diplomatije.

S druge strane, povodom sastanka Blinkena i Lavrova oglasili su se i iz State Departmenta gdje su u kratkom saopćenju naglasili kako je razgovor organizovan zbog zabrinutosti da Rusija možda razmatra pokretanje dalje vojne agresije na Ukrajinu u narednim danima.

"Sekretar Blinken je jasno stavio do znanja da je diplomatski put za rješavanje krize ostao otvoren, ali Moskva mora deeskalirati situaciju i uključiti se u razgovore. Ponovio je da bi, ukoliko bi Moskva krenula putem agresije i izvršila invaziju na Ukrajinu, to rezultiralo odlučnim, masovnim i ujedinjenim transatlantskim odgovorom", saopćeno je iz Washingtona.