O mirovnom sporazumu
225

Lavrov: Ne odbijamo pregovore sa Ukrajinom, ali oni koji to čine komplikuju situaciju

S. Š.
Sergej Lavrov, šef diplomatije Ruske federacije (Foto: EPA-EFE)
Sergej Lavrov, šef diplomatije Ruske federacije (Foto: EPA-EFE)
Šef diplomatije Ruske federacije Sergej Lavrov je rekao kako Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom, a odlaganje mirovnog sporazuma moglo bi samo dodatno zakomplikovati trenutnu situaciju.
U svom intervjuu na TV kanal Rossiya-1, Lavrov je izjavio da Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom, ali će njihovo dalje odlaganje Kijeva zakomplikovati mogućnost postizanja sporazuma sa Moskvom.

Lavrov je napomenuo da je ruski predsjednik Vladimir Putin prenio stav Moskve tokom sastanka sa Državnom dumom i liderima frakcija.

“Predsjednik je rekao učesnicima sastanka da mi ne poričemo pregovore, ali oni koji to ne poriču treba da shvate da što duže odgađaju ovaj proces, bit će im teže da pregovaraju sa nama”, rekao je Lavrov.

Ovakva izjava ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova dolazi nakon riječi predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da su "pregovori u ovom trenutku nemogući".

Podsjećamo, Ukrajina je, prema riječima Zelenskog, tokom ovog mjeseca ponovo zauzela 2.000 kvadratnih kilometara, a on je istaknuo da u ovom momentu nisu mogući pregovori oko završetka rata.