Uhapšeno 80.000 ljudi
1

Lider El Salvadora otkrio s kakvom se bizarnošću suočio uoči rata protiv bandi: "To je udar na ekonomiju"

V. K.
Nayib Bukele (Foto: EPA-EFE)
Nayib Bukele (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele široj javnosti je postao poznat po obračunima sa narko kartelima i brojnim bandama u ovoj državi, a u razgovoru s novinarima otkrio je kako se na početku ovih aktivnosti suočio s poprilično bizarnim objašnjenjem zbog čega ne bi trebao ući u rat protiv bandi.

Naime, kada je pokrenuo rat protiv bandi u ovoj centralnoameričkoj državi, Bukele se suočio s brojnim skepticima, a jedan od tih razgovora podijelio je i sa novinarima.

"Rekli su mi: 'Znaš da ne možeš eliminisati sve kriminalce odjednom? To nije stvar potkapacitiranosti policije, već udara koji će doživjeti ekonomija'", prepričao je Bukele.

Nakon toga, kako ističe, pitao je kako to može utjecati na ekonomiju.

"Koliko ima članova bandi? Ja sam rekao 70.000. Eh, to je 70.000 poslova. Zato što ti ljudi koji zarađuju novac kroz ilegalne poslove novac donose u domaćinstva i onda se troši legalno na pelene za bebe, hranu za djecu, internet, hranu, račune, pića itd.", pojasnio je lider El Salvadora.

Također, rekao je kako mu je objašnjeno da će sva ta ekonomska aktivnosti naglo pasti bez paralelne legalne ekonomske strukture koja bi je brzo zamijenila.

Između ostalog, Bukele je naveo primjer iz prakse kojim je objasnio zašto se mladima u El Salvadoru mnogo više isplati raditi u kriminalnim strukturama. Tim povodom, objasnio je kako mlada osoba u El Salvadoru može raditi na prodaji paradajza te taj dan zaraditi pet dolara.

Međutim, pri povratku kući zaustavit će ga jedan od kriminalaca te će mu uzeti pet dolara.

"Dakle, tom mladiću se mnogo više isplati da bude član bande i da prikuplja tih pet dolara nego da prodaje paradajz", objasnio je Bukele.

Zbog toga, Bukele je rekao kako se odlučio na radikalan potez i ulazak vojske i policije u četvrti koje se nalaze pod kontrolom bandi i narko kartela.

"Kriminal je kriminal. Kraj priče. Ako mu dozvolite, on će uvijek pobijediti. Odabrali smo teži način te smo ih krenuli hapsiti. Ne da ih kaznimo, već da ih uklonimo iz društva. Baš zbog toga kako ne bi prikupljali tih pet dolara", zaključio je Bukele.

Podsjetimo, naredbom Nayiba Bukelea službe u El Salvadoru uhapsile su više od 80.000 osoba koje se dovode u vezu s narko kartelima i bandama u ovoj zemlji. Nešto više od 7.000 je oslobođeno zbog nedostatka dokaza.