Ostaje Von der Leyen
54

Lideri Evropske unije postigli preliminarni dogovor o raspodjeli tri najznačajnije funkcije

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šest lidera Evropske unije koji djeluju kao pregovarači glavnih centrističkih stranaka potpisali su preliminarni dogovor o raspodjeli vodećih poslova u bloku nakon izbora u junu.

Vijest je prva objavila njemačka novinska agencija DPA, a kasnije su je za Euronews potvrdili diplomatski izvori.

Dogovor je uslijedio nakon trija kandidata o kojima je prethodno izvještavano: Ursula von der Leyen za predsjednicu Evropske komisije, António Costa za predsjednika Evropskog vijeća i Kaja Kallas za visoku predstavnicu za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Paket je već sastavljen prošle sedmice tokom neformalnog okupljanja čelnika EU-a, a konačno zeleno svjetlo dobio je u razgovoru između poljskog predsjednika Donalda Tuska, grčkog Kyriakosa Mitsotakisa, njemačkog Olafa Scholza, španskogPedra Sáncheza, francuskog Emmanuela Macrona i Nizozemske Mark Rutte.

Tusk i Mitsotakis predstavljali su Evropsku pučku stranku desnog centra (EPP); Scholz i Sánchez, Socijalisti i demokrati (S&D); te Macron i Rutte, liberalnu grupu Obnova Evrope. Očekuje se da će tri stranke sarađivati ​​i izgraditi trajnu koaliciju kako bi održale drugi mandat von der Leyen.

"Pregovarači triju političkih skupina postigli su konsenzus o zajedničkom stajalištu u skladu s Ugovorima", rekao je diplomat, potvrdivši imena.

Dužnosnici u Bruxellesu bili su zainteresirani za zatvaranje rasprave na relativno brz način zbog nestabilnog geopolitičkog okruženja u bloku. Nedostatak vjerodostojnih alternativa ubrzao je proces, koji je u biti igra trgovine kako bi se osigurala politička, geografska i rodna ravnoteža.

Izbor najviših poslova mora ratificirati svih 27 čelnika na ključnom summitu kasnije ovog tjedna, tokom kojeg će također potvrditi Stratešku agendu za sljedećih pet godina.

Giorgia Meloni iz Italije, Peter Fiala iz Češke i Viktor Orbán iz Mađarske, koji su svi izvan proevropske koalicije, ranije su se žalili na način na koji su tri centrističke grupe pregovarale o čelnim položajima.

"Dogovor koji je EPP sklopio s ljevičarima i liberalima protivan je svemu na čemu se temeljila EU. Umjesto uključivanja, on sije sjeme podjela", rekao je Orbán u utorak, udvostručivši svoje pritužbe.

Odluka se donosi kvalificiranom većinom, što znači da se nacionalni veto ne primjenjuje. Ipak, Melonina težina u Evropskom vijeću mogla bi biti faktor u pregovorima licem u lice u četvrtak i povući konačnu objavu.

Budu li eventualno imenovani, von der Leyen i Kallas ipak će morati proći saslušanje u Evrpskom parlamentu. U međuvremenu, Costa, bivši premijer Portugala, automatski će biti izabran od strane njegovih bivših kolega.

Prošle je sedmice EPP iznenadio socijaliste kada je zatražio da preuzme mjesto predsjednika Evropskog vijeća nakon što Costa završi mandat od dvije i pol godine. Euronews shvaća da je ovaj zahtjev sada skinut sa stola, otvarajući put portugalskom socijalisti da vodi instituciju pet godina.

Costa je bio uključen u istragu korupcije koja je dovela do njegove ostavke prošle godine. Iako nije službeno optužen, njegovo sudjelovanje u neregularnim poslovima još nije razjašnjeno. Costa je odlučno negirao bilo kakvu krivnju.