Za svaki slučaj
76

Litvanija ima ozbiljan strah od Rusije, pripremaju plan za masovnu evakuaciju cijele zemlje

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ministrica unutrašnjih poslova Litvanije Agnė Bilotaitė najavila je da će plan masovne evakuacije cijele zemlje biti izrađen do početka oktobra.

Bilotaitė vjeruje da njena zemlja sada treba imati plan evakuacije za cijelu zemlju i biti spremna za njegovu provedbu.

"Svaka lokalna vlast ima svoj plan evakuacije, ali očito moramo imati plan na nacionalnoj razini i biti spremni da ga provedemo", rekla je.

Ministrica je istaknula da je zbog kibernetičkih napada sigurnost stanovništva postala prioritet te da je zaštita civila sada važnija nego ikada.

"Rat protiv Ukrajine bjesni, zemlje naše regije izložene su hibridnim i dezinformacijskim napadima, a sabotaže su naša nova realnost. Važno je napomenuti da smo u prvim redovima, pa je danas zaštita civila postala prioritet", objasnio je ministrica.

Naglasila je da samo jačanje civilne zaštite na nacionalnoj razini nije dovoljno, što je dovelo do odluke o saradnji s drugim baltičkim državama. Osim toga, zemlje planiraju tražiti sredstva od Evropske unije.

"Moramo koordinirati naše napore na regionalnoj i evropskoj razini. To je skupo, ali je važno udružiti naše sposobnosti i dobiti potporu EU-a. Pozivamo na procjenu rizika kako bismo bolje razumjeli prijetnje i ojačali mjere javne zaštite", rekla je ministrica.