Velika Britanija
0

Liz Truss je uspjela u nemogućem: Od premijerke do potpune anonimnosti na konjičkoj utrci

V. K.
Političari, a naročito oni na državničkim funkcijama, rijetko na ulici, prodavnicama ili određenim događajima mogu proći ispod radara. Ipak, nekadašnjoj premijerki Velike Britanije, poznatoj po vladavini koja je trajala 45 dana, to je uspjelo.

Naime, bivša britanska premijera prisustvovala je konjičkim utrkama na trkalištu Goodwood u Velikoj Britaniji, ali čini se kako je, sudeći prema reakciji TV voditelja, njenih pet minuta slave odavno prošlo.

Reporter ITV-a u publici je prepoznao škotskog naftnog direktora Jamesa Haya te se zadržao u njegovom društvu postavivši mu nekoliko pitanja o konjskim utrkama.

I dok je Hay obrazložio publici savjete koji se tiču konjskih utrka, pored njega je stajala Liz Truss. Međutim, voditelj je nije prepoznao te je, nakon što je Hay završio svoj govor, nastavio dalje sa programom.

Ipak, komentator utrke Richard Hoiles zadržao se na ovom momentu te se našalio s kolegom u komentatorskoj kabini.

"To je bila Liz Truss, zar ne?"

"Bila je, oči me ne varaju", odgovorio je njegov kolega.

Inače, mandat Liz Truss završio je prilično neslavno, s obzirom na to da se na poziciji premijerke nalazila samo 45 dana.

Iako je njen kratki mandat od šest sedmica na mjestu premijerke Velike Britanije propala u četvrtak, Liz Truss je dobila pravo na 115.000 funti (260.000 KM) godišnje naknade rezervisane za bivše premijere.

Pored toga, Truss ima pravo na penziju do 10 posto od 115.000 funti dodatka.