Demokrate očekivale više
37

Loše vijesti za Kamalu Harris, nove ankete ukazuju da je prošao "medeni mjesec"

N. Ž.
Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
U SAD-u su objavljene prve ankete nakon što je završila Demokratska nacionalna konvencija, a kandidatkinja ove stranke Kamala Harris ne može biti zadovoljna rezultatima.

U američkoj politici, nacionalne konvencije dvije najveće stranke (Republikanska i Demokratska) obično donesu kandidatima određen skok u popularnosti.

Međutim, posljednje ankete pokazuju da je Harris po završetku DNC-a ostala na istom nivou popularnosti, odnosno u blagoj prednosti u odnosu na Donalda Trumpa.

Trenutno Harris ima prednost od četiri poena (48 naspram 44 posto) u odnosu na Trumpa, što je identično rezultatu kojeg je imala prije nego što su se demokrate sastale u Chicagu sredinom augusta.

Analitičari sugerišu da je ovo simboličan kraj "medenog mjeseca", kako su nazvali skok u popularnosti Harris kada je postala de-facto, a sada i službeno, kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednika.

Da stvar bude gora po demokrate, situacija je manje-više nepromijenjena u sivh sedam saveznih država koje će vjerovatno odlučiti novembarske izbore. Riječ je o Arizoni, Michiganu, Georgiji, Sjevernoj Karolini, Wisconsinu, Nevadi i Pennsylvaniji.

Zasad Harris ima blagu prednost u Michiganu, Georgiji i Nevadi, dok Trump vodi u Sjevernoj Karolini i Wisconsinu. Pennsylvanija je, zasad, izjednačena. Treba reći da su prednosti Trump i Harris u ovim državama unutar raspona statisitčke greške, što znači da su suštinski u svih sedam saveznih država izjednačeni.