Vjera i država
20

Louisiana naredila da u svim učionicma mora biti istaknuto deset zapovijedi

F. H.
Jeff Landry (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Jeff Landry (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Louisiana je postala prva američka država koja je naredila da svaka učionica javne škole do univerzitetske razine mora istaknuti poster s Deset zapovijedi.

Mjera koju podupiru republikanci koju je u srijedu potpisao guverner Jeff Landry opisuje zapovijedi kao "temeljne dokumente naše države i nacionalne vlade".

Očekuje se da će zakon osporiti grupe za građanska prava, koje tvrde da je u suprotnosti s odvajanjem između crkve i države sadržanim u prvom amandmanu Ustava SAD-a, takozvanoj klauzuli o osnivanju.

Kaže: "Kongres neće donositi zakone koji poštuju uspostavu vjere ili zabranjuju njezino slobodno ispovijedanje."

Državni zakon zahtijeva da poster uključuje sveti tekst u "velikom, lako čitljivom fontu" na posteru koji je 28 cm sa 35,5 cm i da su zapovijedi "centralni fokus" prikaza.

Također će biti prikazana uz "izjavu o kontekstu" od četiri odlomka koja će opisati kako su zapovijedi "bile istaknuti dio američkog javnog obrazovanja gotovo tri stoljeća".

Plakati moraju biti izloženi u svim učionicama koje primaju državna sredstva do 2025. ali nije ponuđeno državno financiranje za plaćanje samih postera.

Slične zakone nedavno su predložile i druge republikanske države, uključujući Teksas, Oklahomu i Utah.

Bilo je brojnih pravnih bitaka oko isticanja Deset zapovijedi u javnim zgradama, uključujući škole, sudove i policijske postaje.

Godine 1980. Vrhovni sud SAD-a poništio je sličan zakon Kentuckyja koji je zahtijevao da dokument bude vidljiv u osnovnim i srednjim školama.

U glasovanju 5-4, visoki sud je presudio da zahtjev da se objavi Deset zapovijedi "nije imao sekularnu zakonodavnu svrhu" i da je "čisto vjerske prirode".

Sud je primijetio da se uz kaznena pitanja kao što su ubijanje i krađa, Deset zapovijedi također poziva na štovanje Boga, uključujući svetkovanje subote.