Teške političke odluke
59

Macron i Scholz savjetovali Zelenskog da započne mirovne pregovore s Rusijom

V. K.
Zelenski, Macron i Scholz u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Zelenski, Macron i Scholz u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Tokom posjete Volodimira Zelenskog Parizu, ukrajinski predsjednik razgovarao je sa Macronom i Scholzom o nastavku podrške Ukrajini, ali i o temi pregovora sa Rusijom.

Prema pisanju američkog Wall Street Journala, Zelenski je tokom ovog sastanka dobio savjet da započne mirovne pregovore sa Rusijom.

"Tokom večere, Macron je Zelenskog nazvao velikim vojskovođom, ali je rekao da će morati donijeti neke teške političke odluke", navodi se u tekstu.

Sagovornici kojima američki list nije otkrio imena su naglasili kako je Zelenskom rečeno da će Velika Britanije, Francuska i Njemačka zaključiti odbrambene ugovore između Ukraine i NATO-a što bi na neki način stvorilo sigurnost ovoj državi.

"Međutim, ovi sporazumi ne bi uključivali obavezu stacioniranja NATO trupa u Ukrajini. Član 5. također ne bi se primjenjivao na Kijev. Pakt između NATO-a i Ukrajine trebao bi olakšati početak mirovnih pregovora", pojašnjavaju u tekstu.

Također, neki od zvaničnika iz ovih zemalja, izrazili su sumnju da Ukrajina može vratiti sve teritorije pod svoju kontrolu.

"Stalno ponavljamo da Rusija ne smije pobijediti, ali šta to znači? Ako rat potraje dovoljno dugo ovim intenzitetom, gubici Ukrajine će postati nepodnošljivi. Niko ne vjeruje da će uspjeti vratiti Krim", naveo je francuski zvaničnik.