Posjetio istok države
44

Macron komentirao plate šefova velikih kompanija: To su iznosi koji šokiraju sve pa i mene

V. K.
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron boravio je danas u posjeti istoku ove države gdje je razgovarao sa građanima o brojnim problemima kako na lokalnom nivou tako i na nacionalnom.

Tokom razgovora sa jednim od građana, Macrona je jedan od muškaraca pitao da li je svjestan kolike plate imaju izvršni direktori određenih kompanija. Na ovo pitanje, Macron je odgovorio tako što je rekao da je i on šokiran pojedinim iznosima.

"Kada razlike u platama dođu do ovih razmjera, to više ne možete objašnjavati ljudima. To sve šokira. Šokira i mene", rekao je Macron.

Šef Francuske je naglasio kako se država protivi isplati previsokih plata.

"Mi smo glasali protiv toga. Šefovi preduzeća koja spadaju u javni sektor imaju ograničene plate. U privatnom sektoru ne možemo zamijeniti dioničare. Država nije ta koja može ograničiti naknade čelnicima preduzeća", poručio je Macron.

Plate i drugi prihodi šefova veliki preduzeća i kompanija redovno podstiču rasprave u Francuskoj. Posljednja velika rasprava uslijedila je u aprilu 2021. godine kada su objavljene informacije o naknadama Carlosa Tavaresa, predsjednika automobilske grupacije Stellantis.

Mediji u Francuskoj su objavili kako je Tavares tokom 2021. godine inkasirao naknadu od 66 miliona eura, a Macron je tada izjavio kako su ovakvi iznosi šokantni i astronomski.