Rat još traje
55

Macron poručio da Hamas ne predstavlja Palestinu, Biden urgirao za protok humanitarne pomoći u Gazu

D. Be.
Emmanuel Macron i Mahmoud Abbas (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron i Mahmoud Abbas (Foto: EPA-EFE)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak da je napad Hamasa bio traumatičan za Izrael, ali da je također bio i katastrofalan za palestinski narod.

"Hamas ne predstavlja palestinski narod", rekao je Macron novinarima zajedno s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, na Zapadnoj obali, nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jeruzalemu.

Francuski čelnik predložio je regionalnu i međunarodnu koaliciju za borbu protiv terorističkih skupina, kao i odlučno ponovno pokretanje palestinskog mirovnog procesa.

Američki predsjednik Joe Biden istaknuo je potrebu održavanja "kontinuiranog protoka" humanitarne pomoći u Gazu u razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u ponedjeljak.

Biden je također pozdravio oslobađanje još dva taoca iz Gaze ranije danas i potvrdio svoju predanost tekućim naporima da se osigura oslobađanje svih preostalih talaca koje je uzeo Hamas.

Kineski ministar vanjskih poslova rekao je svom izraelskom kolegi da sve zemlje imaju pravo na samoobranu, u prvom razgovoru između najviših diplomata dvije zemlje od izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa ovog mjeseca.

"Sve zemlje imaju pravo na samoobranu", rekao je Wang Yi izraelskom ministru vanjskih poslova Eli Cohenu, ističući da se "trebaju pridržavati međunarodnog humanitarnog prava i zaštititi sigurnost civila".

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je Vijeću sigurnosti UN-a da će raditi s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem kako bi osigurao da rat između Izraela i Gaze ne eskalira u širi sukob.